Khamis, 1 Mac 2018

Ikan Siakap Kukus Stail Rebus yang Mabeles.

Lembut jer rasa isi ikan ni. Cara menyediakannya sangatlah mudah dan bahan yang digunakan terlampaulah ringkas, namun rasanya sangat mabeles Aromanya pun sudah membuka selera.



Dulu-dulu.. dulu-dulu.. Mak Hencik mula masak ikan kukus dengan sos yang dijual khusus untuk mengukus ikan. Itu pun kawan-kawan yang bagitau caranya. Mak Hencik beli sebotol dan menggunakan sedikit sahaja. Selebihnya Mak Hencik simpan dalam peti sejuk. Bila Mak Hencik nak memasak ikan kukus lagi, Mak Hencik dapati sos itu sudah luput tarikh.. bukan kerana apa, kerana terlampau 'kerap' Mak Hencik memasak ikan kukus. Kikiki

Langkah kedua pula, Mak Hencik ikut resepi yang sama macam dalam buku. Bermula dengan tumis bawang putih, masukkan air, bahan perasa, bla..bla..bla sehinggalah tuang kuah ke atas ikan dan kukus ikan menggunakan pengukus. Tapi masalah utama sebenarnya ialah nak keluarkan pengukus, membasuhnya dan mengemas semula ke tempat asal. Hadoiii..! 😅😅

Langkah terkini.. ia adalah hasil dari pengalaman lalu dan dibuat lebih ringkas tanpa menjejaskan rasa kukus yang osem (awesome) itu. Mak Hencik paling suka cara terkini kerana ia menjimatkan masa Mak Hencik. Tak perlu tengok ada stok sos kukus ke tidak.. tak perlu pastikan tarikh luput..Tak perlu cuci banyak kuali pengukus bagai.. dan yang paling penting rasa ikan kukus yang tetap mabeles.


RESEPI IKAN SIAKAP KUKUS STAIL REBUS YANG MABELES
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap saiz kecil
*3 biji bawang putih - dihiris nipis
*1/2 inci halia - dihiris halus
*2 batang serai - dihiris halus
*sedikit garam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam
semua bahan bertanda * di atas dilumur dan ditabur pada ikan

Bahan kuah kukus

3 cawan air
1 1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 1/2 sudu kecil gula atau secukupnya
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
1/2 sudu kecil serbuk perasa
Sedikit jus lemon 🍋

Hiasan

Bawang goreng
Hirisan daun ketumbar  atau daun sup

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom.. 


Ikan dibersihkan, dikelar dan ditoskan. Aikk! Tak payah siang ke? Tak payahhh.. sebab dah beli tadi dah siap siang dahh..   😂😂



Serbuk lada hitam, serbuk lada sulah dan garam untuk disapu pada ikan.



Jadi, marilah kita lengserkan dulu ikan kita dengan sedikit garam, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam di bahagian luar dan dalam ikan.




Bawang putih, halia dan serai yang dihiris halus digaul.


Sumbatkan bahagian perut ikan dengan sedikit bahan hiris tadi. Lebihan batang serai pun masukkan sekali.



Letakkan bahan hiris lagi di bahagian atas dan bawah ikan juga.



Masukkan ikan ke dalam kuali dan masukkan juga air, sos tiram, garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. Buka api.



Biarkan ikan berenang di dalam kuah sehingga mendidih.




Boleh balikkan ikan dengan berhati-hati supaya kedua belah masak.

Kalau tak mahu balikkan ikan, boleh juga ditutup kuali tersebut dengan tudung periuk.


Apabila ikan sudah masak, perah sedikit lemon atau limau nipis ke dalam kuah. Kemudian boleh terus tutup api.



Akhir sekali, masukkan ikan beserta kuahnya ke dalam bekas hidangan. Taburkan daun ketumbar hiris dan bawang goreng sebagai hiasan. Adoyaiii.. sedapnya bau daun ketumbar dan daun sup ni.. Tak sabar rasa nak menjamu selera.. 

Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan