Ahad, 8 Ogos 2021

Cara buat Suro Kelantan sukatan cawan yang mudah

Inilah suro@sugho,  versi negeri Kelantan yang unik. 


Orang lain buat bubur Assyura, dia pun nak buat juga. Orang lain panggil bubur Assyura, dia panggil suro sahaja.. 

๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Suro ni adalah singkatan nama asyura dalam dialek Kelantan. Ia lembut macam kuih talam, rasanya pun manis dan ada rasa rempah.  Ada juga yang dimakan semasa masih cair. Suro yang pejal pula lebih tahan lama, dapat bertahan sehingga tiga hari ke seminggu. 

Ada 2 versi nak masak suro ni. Versi satu, kita lebur segala dlbagai dalam kuali atau kawah. Versi kedua pula kena tumis bahan kisar sehingga garing, kemudian toskan minyak dan campurkan ke dalam kuali atau kawah. 

Kali ni, Mak Hencik pilih versi satu. Tak kisahlah nak pilih versi yang mana pun, asalkan kita redha dan bahagia dengan pilihan kita..๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Pernah makan suro?


RESEPI SURO @ SUGHO KELANTAN

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan


1 1/2 cawan beras

1 cawan kacang hijau

2 ketul ubi keledek - dikupas kulit dan dipotong dadu saiz kecil ( Mak Hencik tak letak sebab takde stok)

1 tin jagung mnis

1  cawan rempah suro, dibancuh dengan sedikit air (kalau nak rasa  rempah yang kuat, tambah rempahnya 1/2 cawan lagi)


๐Ÿ’™7 ulas bawang merah

๐Ÿ’™1 ulas bawang putih

๐Ÿ’™5 hiris halia

๐Ÿ’™5 hiris lengkuas

๐Ÿ’™2 batang serai - dipotong kasar

Bahan bertanda ๐Ÿ’™ dikisar halus


5 liter air, tambah2 nanti ikut keperluan

1 keping (kerek) manisan kelantan saiz besar

3 sudu kecil garam halus (sudu metrik), boleh tambah kalau tak cukup rasa masin

2 1/2  cawan gula pasir -  manis juga, boleh kurangkan sikit kalau tak suka manis

1/2 kg daging - direbus dan disiat (Mak Hencik gantikan dengan serunding daging)

2 sudu besar (menimbun) kerisik

1/2 kg santan

❤️❤️❤️Boleh campur macam-macam dalam suro ni, contohnya labu pun boleh letak.


Cara-cara menyediakannya.

Jom jom kita ke dapur, buat persediaan bahan.


Beras dibasuh bersih, Ketepikan.


Kacang hijau dibasuh bersih. Ketepikan. Nak lagi cepat empuk, rendam dulu kacang hijau sehingga kembang.



2 cawan serunding daging. Untuk resepi asal suro guna 1/2 kg daging yang direbus sehingga empuk dan dicarik-carik halus. Boleh juga tukar kepada isi ayam carik.


7 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, 5 hiris halia, 5 hiris lengkuas dan 2 batang serai dipotong kasar. Semua bahan tu dikisar sehingga halus. Ketepikan.


1 kerek / keping manisan kelantan yang saiz besar. Kalau guna yang saiz kecil, letak 2 keping. Kalau guna gula merah dicadangkan letak secawan.

Dalam cup biru tu adalah rempah suro. Boleh beli di kedai online, ada banyak dijual.


Rempah suro sebanyak 1 1/2 cawan tu dibancuh dengan sedikit air. Jadilah bancuhan rempah suro.


Sediakan 2 sudu besar menimbun kerisik dan setengah kilo santan. 

Cara-cara membuatnya



๐ŸŽถ๐ŸŽตRebus beras dan kacang hijau bersama air sehingga lembut dan hancur. Mak Hencik guna pressure cooker jenama tak terkenal langsung tekan kat 'porridge' atau dalam bahasa Melayu disebut 'bubur.'

๐ŸŽถ๐ŸŽตKalau bubuh ubi keledek, rebus sekali arung dengan beras dan kacang hijau ni.


๐ŸŽถ๐ŸŽตDalam 30 minit, ubi keledek, beras dan kacang hijau pun dah jadi lembut.

๐ŸŽถ๐ŸŽต Bahan-bahan ni kena alih ke dalam kuali besar untuk proses seterusnya.


๐ŸŽถ๐ŸŽตDalam kuali yang besar, masukkan 3 liter air dan masukkan ubi keledek, nasi, kacang hijau lembik tadi serta 1 tin jagung.  Masukkan juga serunding atau daging carik tadi  Kacau sekali- sekala sehingga sebati.

๐ŸŽถ๐ŸŽตApabila air sudah hampir kering, tambah lagi 2 liter air. Kacau lagi sehingga nasi dan kacang hijau tadi hancur dan jadi adunan mesra.

๐ŸŽถ๐ŸŽตSaiz kuali yang Mak Hencik guna tu muat 4-5 ekor masak rendang ayam.


๐ŸŽถ๐ŸŽต Masukkan bahan kisar, garam, gula dan nisse @ manisan kerek. Kacau rata.


๐ŸŽถ๐ŸŽต Kemudian masukkan pula bancuhan rempah suro.


 ๐ŸŽถ๐ŸŽตKacau lagi. Kacau lagi.
(Gelap sangat pulak nampak lengan laki den.. Apa nak kata.. Den dapat yang jenis tall, dark and handsome..ha3)


๐ŸŽถ๐ŸŽต"Kacau bang, jangan tak kacau."


๐ŸŽถ๐ŸŽต Nampaknya air dah hampir kering.


๐ŸŽถ๐ŸŽตMasukkan 2 sudu besar menimbun kerisik.


๐ŸŽถ๐ŸŽต Masukkan santan pula.


๐ŸŽถ๐ŸŽตKacau lagi. Kacau lagi.
"Kacau bang, jangan tak kacau."


๐ŸŽถ๐ŸŽตKacau sehingga adunan pekat Dan likat. 



๐ŸŽถ๐ŸŽตBila dah pekat dan likat macam kat atas tu, hasilnya masih lagi lembik bila disejukkan. Jadi teruskan mengacau dalam 30 minit lagi, baharulah boleh tutup api.

๐ŸŽถ๐ŸŽต Mestilah dikacau selalu supaya bawahnya tidak berkerak dan hangus.

๐ŸŽถ๐ŸŽตTapi kalau korank suka suro yang lembik, kelikatan macam kat atas tu dah boleh tutup api dah.


๐ŸŽถ๐ŸŽต Sediakan bekas untuk masukkan suro. Alas dengan daun pisang untuk dapatkan aromanya. Mak Hencik guna loyang 10"X10". Dapat 2 loyang.

๐ŸŽถ๐ŸŽต Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan. 

๐ŸŽถ๐ŸŽตSatu lagi kalau suka, tabur kat atas suro tu beras goreng tanpa minyak yang dikisar halus.

๐ŸŽถ๐ŸŽตJom rasa.. Bismillah..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan