Teringin nak makan laksa lemak. Laksa lemak sedap dimakan dengan laksa beras. Mari la kita cuba buat sendiri..
RESEPI LAKSA BERAS
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Majalah RASA
Bahan-bahannya
2 cawan tepung beras (Mak Hencik guna cap Teratai)
1 sudu besar tepung gandum (tak menimbun)
2 sudu kecil minyak masak
1 1/2 air panas mendidih (atau secukupnya)
Sedikit minyak untuk disapu pada loyang pengukus
Acuan tu Mak Hencik guna acuan muruku.
Cara-cara membuatnya.
Jom..jom.. jom kita cuba membuatnya.
🌸Panaskan air lebih dari 1 cawan setengah, nanti sukat jer 1 cawan setengah untuk digunakan.
🌸Tunggu sehingga mendidih.
🌸Dalam sebuah bekas, masukkan 2 cawan tepung beras, 2 sudu kecil minyak masak dan 1 sudu besar tepung gandum.
🌸Ambil air dan masukkan ke dalam bekas tepung tadi.
🌸Tuang sikit-sikit air panas mendidih tu sambil dikacau dengan senduk kayu, atau apa-apa senduklah asalkan bukan dengan tangan.
🌸Dah jadi adunan dah tu. Dah sejuk sikit tu bolehlah guna tangan.
🌸Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Agak2 muat acuan muruku tu.
🌸Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak masak supaya laksa tak melekat.
🌸Kirai laksa di dalam loyang pengukus. Kirai semua sekali ya semua adunan tadi.
🌸Ni dah siap laksanya, tapi belum masak lagi. Kena kukus dulu.
🌸Letak loyang pengukus atas periuk kukus dan tutup pengukus. Kukuslah selama 15 ke 20 minit. (Habislaaa piuk rice cooker kuuu.. ha3)
🌸Bila laksa dah berubah warna, dah nampak jernih, tutup api kukusan.
🌸Angkat laksa bersama periuk kukus dan lalukan bawah air paip.
🌸Sediakan bekas yang mengandungi air (air paip jer Mak Hencik guna), keluarkan laksa dari loyang pengukus tadi.
Biarkan laksa sejuk dalam air tu, kemudian bolehlah dicerai,-ceraikan urat laksa tersebut.
🌸Selepas tu tapiskan air dan sedia dimakan.
🌸Nak makan laksa apa ya.. Haaa.. boleh belaka... Laksa utara boleh, laksa kelantan boleh, laksa Terengganu pun boleh.. laksa apa lagi...
🌸Ni laksa Kelantan.
🌸Ni pulak laksa Penang.
🌸Jemput makan semua..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan