Rabu, 11 Ogos 2021

Cara simpan kerisik, mudah untuk masak

Nampak macam coklat ke?  Oh tidak! Ini ialah kerisik.  


Selalunya kita beli kerisik dalam plastik dan buat stok untuk disimpan. Bila nak guna, baharulah kita keluarkan dari peti sejuk. 

Masalahnya bermula apabila kita nak masak masakan menggunakan kerisik contohnya rendang, tetapi kita lupa keluarkan awal dari peti sejuk. Terkial-kiallah kita korek guna sudu, ketuk guna alu lesung atau cuba potong guna pisau untuk mengambil kerisik sebab masih beku lagi.

Nak mengatasi masalah tersebut, jom cuba  simpan  cara begini 👇👇

🌸 Ni la rupa kerisik yang Mak Hencik beli kat pasar basah. Biasanya kalau beli yang rupa begini, fresh lagi jadi bolehlah disimpan lama.


🌸Ambik sudu dan masukkan kerisik ke dalam bekas buat ais.

🌸Dah habis masukkan kerisik ke dalam bekas ais, tekan sikit supaya ia mampat. Tekan jer guna belakang sudu.

🌸Lepas tu masukkan ke dalam peti sejuk beku. Tunggu dalam 3 ke 4 jam atau sehingga kerisik menjadi beku.


🌸Bila dah beku, keluarkan dari peti sejuk dan keluarkan dari bekas ais.

🌸 Masukkan dalam bekas dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk biasa sahaja.

🌸Bila nak masak, ambik sahajalah seketul atau sebanyak jumlah yang diperlukan. 

🌸Mudah kan?


Tiada ulasan:

Catat Ulasan