Khamis, 15 Mac 2018

Roti Gulung Sardin Celup Tepung

Kalau inti sambal sardinnya sedap, maka sedaplah roti gulung kita ini. 💓💓💓 Apa kata kita bubuh mayonaise dalam sambal sardin kita?




Apabila menggunakan bancuhan tepung untuk menggoreng, ia akan jadi rangup. Kalau tak nak guna bancuhan tepung, boleh salut dengan telur yang dipukul sedikit. Kita yang nak makan, kan. Boleh ajer tukar-tukar ikut selera kita.. 😎😎



RESEPI ROTI GULUNG SARDIN CELUP TEPUNG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 bungkus roti sandwich
1 tin sardin
2 biji bawang putih - dihiris
1/2 biji bawang Holand - dicincang
2 sudu besar cili giling
3 sudu besar mayonaise
Sedikit air asam jawa

2 sudu besar tepung dibancuh dengan sedikit air - sebagai pelekat
1 cawan air dibancuh dengan 2 sudu besar tepung gandum - untuk dicelup roti gulung dan digoreng.

Cara-cara membuatnya

Jommmmmmmm




Bawang putih hiris, bawang besar Holand cincang dan cili kisar


Air asam jawa


Sardin, sos diambil separuh sahaja


Buang tulangnya dan hancurkan ia.

Cara menyediakan sambal sardin



Mula- mula tumis bawang putih, bawang besar Holand dan cili kisar. Kacau sehingga bawang layu dan cili kisar masak.

Kalau nak pedas, tambah cili api. Haaa.. biar berapi mulut kita.



Kemudian masukkan sardin hancur dan air asam jawa. Kalau rasa kering sangat, masukkan sedikit air. Kacau sehingga sebati.



Lepas tu masukkan pula mayonaise. Kacau lagi sehingga rata. Kacau sekali sekala sehingga air kering.



Bila air sudah kering, bolehlah tutup api. Mak Hencik tidak tambah sebarang perasa seperti garam dan gula. Pada Mak Hencik rasanya sudah ok. Kalau korang nak tambah, bolehlah tambah garam-gula ikut selera ya..



Sambal sardin yang sudah siap dimasukkan ke dalam bekas untuk proses seterusnya.

Cara-cara buat roti gulung



Mula-mula kena buat bancuhan tepung dan air ni pekat sikit. Berfungsi untuk melekatkan roti.



Nipiskan roti keping menggunakan torak.



Letak dan sapukan sambal sardin di atas roti yang dinipiskan.



Gulung roti dan lekatkan tepinya menggunakan bancuhan tepung.



Buat sampai habis.



Mak Hencik suka saiz yang kecil, jadi Mak Hencik potong dua.



Biarkan seketika.

Jom kita bancuh tepung untuk menggoreng pula.



Masukkan air dan tepung gandum dalam bekas adunan. Kacau menggunakan whisk sehingga tidak berbintil. Bancuhan agak cair juga.

Sementara itu, sekarang boleh panaskan minyak untuk menggoreng.



Celupkan roti gulung ke dalam bancuhan tepung.



Bila minyak sudah betul-betul panas, bolehlah mula menggoreng.



Balikkan roti gulung kita bila sudah garing. Pastikan tepungnya garing untuk menghasilkan rasa yang rangup.



Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati..

Pergi kenduri rumah Pak Din,
Pakai baju banyak butang;
Roti gulung sambal sardin,
Buat hidangan minum petang.

Jemput makan kawan-kawan

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan