Makan pula di tepi sawah atau bendang.. tepi bukit bawah pokok getah ke.. hadoiii menggamit kenangan di desa pula..
RESEPI KARI DAGING PALING MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
1/2 kg daging lembu
4 sudu makan menimbun rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang merah besar - dihiris
1 biji bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris halus
1 cawan santan pekat
3 cawan air
2 biji lada hijau
2 biji kentang - dipotong sederhana besar
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakannya
Mula-mula sediakan bahan-bahannya
Daging lembu dipotong, dibasuh bersih dan ditoskan.
Kentang dipotong sederhana besar
Santan, bawang merah hiris, bawang putih hiris, halia hiris halus, rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan rempah 3 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
Air asam jawa secukupnya.
Langkah 1
Tumis rempah 3 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Haa.. campak jer dalam kuali.
Langkah 2
Masukkan bahan hiris seperti bawang putih, bawang merah dan halia. Kacau sehingga layu.
Langkah 3
Masukkan pula bancuhan serbuk kari. Kacau seketika. Biar air bancuhan tu kering.
Langkah 4
Masukkan pula daging. Kacau lagi sedikit biar daging bersalut rempah kari.
Langkah 5
Masukkan pula kentang dan air asam jawa serta secawan air. Kacau lagi seketika.
Langkah 6
Tutup periuk dengan tudung periuk sehingga air tadi hampir kering.
Langkah 7
Buka tudung periuk, masukkan santan dan air. Masukkan garam dan gula. Masukkan juga lada hijau. Biarkan kuah sehingga mendidih dan mereneh seketika.
Langkah 8
Bila sudah elok kepekatannya, daging pun sudah empuk, rasa pun sudah sedap, maka dengan ini dimaklumkan bolehlah tutup api sekarang. 😂😂😂
Masukkan dalam mangkuk hidangan dan diletakkan di tempat hidangan. Atas meja makan kayu ke, kaca ke, marmar ke.. yang mana ada ler..
Jom makan..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan