Khamis, 15 Mac 2018

Masak Lemak Putih Cendawan Santan Berketul huhu

Cendawan atau dalam bahasa omputehnya mushroom 🍄🍄 ni memang sedap apabila dimasak lemak putih. Ada juga cendawan yang tak sedap iaitu cendawan yang tak dimasak. Kalau tak dimasak memang ler tak sedap cik kak oii.


Hari ini masak lemak putih Mak Hencik berketul-ketul santannya kerana masalah hilang ingatan.. ku pos juga masakan ini sebagai kenangan.. huhuhu. Siapalah yang sempurna, kecuali Dia..


RESEPI MASAK LEMAK PUTIH CENDAWAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya
  
250gm cendawan - disiat
1 biji bawang merah - ditumbuk
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
3 cawan santan
2 biji cili hijau - dipotong serong
2 inci karot - dihiris halus
Segenggam ikan bilis
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom ke dapur.. sediakan bahan-bahan dulu


Bahan utama, cendawan disiat.


Bawang merah, lada hitam, ikan bilis, karot hiris, lada hijau dan santan.


Mula-mula tumbuk lada hitam sehingga lumat. Kemudian masukkan bawang dan tumbuk pula bawang sehingga lumat. Ketepikan.

Menumbuk sekali-sekala ni.. hadoii lemah longlai tubuh badan Mak Hencik.. bertabahlah.


Di dalam periuk ke kuali ke.. kalau banyak boleh guna kawah hu hu, masukkan santan dan bahan tumbuk tadi. Buka api.


Masukkan ikan bilis. Masukkan juga garam dan gula kalau suka secukupnya. Kacau selalu supaya santan tak berketul. Biarkan sehingga santan mendidih.


Sambil tu hiris lada hijau. Tapi ingat, santan tu kena kacau selalu.


Bila sudah mendidih, masukkan lada hjau dan karot. Kacau lagi.

Tapi tengoklah santan Mak Hencik. Tak ingat tadi, asyik dok mengelap dapur, terlupa akan santan tu.. sesak dada ni nengoknya. Huhuhu.


Kemudian masukkan pula cendawan yang telah disiat tadi. Kacau lagi.


Biarkan sehingga mendidih lagi. Sambil tu terus kacau supaya santan tidak berketul. As for me.. huhuhu..

Bila cendawan sudah masak, bolehlah ditutup api.


Wahhh mudahnya menyediakan masak lemak putih ni.

Jom makan kawan-kawan.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan