Sabtu, 3 Mac 2018

Cekodok Pisang yang lembut dan sedap

Inilah cekodok lejen. Tidak lapuk dek panas dan tak lekang dek hujan..

Walaupun namanya ada iras binatang kodok, tapi ia tetap mempunyai ramai peminat. Rasanya lembut di dalam dan garing di luar. 😋😋


CEKODOK PISANG
Oleh Dapur Cempakasari

 Bahan-bahannya

3 cawan pisang - dilenyek
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air
1 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam

Cara membuatnya

Jom jom jom


Setandan pisang pemberian jiran sebelah rumah. Terima kasih daun keladi..

Mari kita mulakan projek buat cekodok pisang.


Mula-mula sekali kita lenyek pisang menggunakan kuasa kuda kita supaya cepat siap. Dah bila siap cepat, boleh makan cepat. Eh eh lupa pulak nak gitau. Bubuh gula sekali. Bubuh garam sikit.


Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Eh eh lupa lagi. Masukkan yis dan baking powder sekali. Gaul rata semuanya menggunakan sudip kayu.

Eh eh lupa lagi.. masukkan susu pekat nak oii. Hari ni tetiba dah jadi nyanyuk ke parkinson. Eh eh parkinson pulak kau.. autism. Eh eh autism pulak dah.. entah apa kah dipanggil tu. Kalau dah pelupa gitu ler. 😅😅

Ooooo ingat dah. Amnesia.. ejaan tu kalau salah, mohon jangan denda ya. 😂😂


Tutup sekejap dengan kain. Dalam sejam juga kot. Nanti adunan akan kembang.

Bila adunan tu kembang, bolehlah panaskan minyak.

Adunan kembang tu pula kita godek-godek guna sudip kayu. Biar kembungnya tu kempis.

Lepas tu bolehlah kita sudukan ke dalam minyak panas. Atau jemput sikit guna jari.


Goreng sampai masak dan garing.


Bila dah masak, angkat dan toskan minyak.
Buat sampai habis. Gelap pula gambar ni. Hadoii. 😥😥

Dah siap, masukkan ke dalam pinggan.
Jeng! Jeng! Jeng!


Jom layan tv malam ni. Ada drama apa laa pulak.

Jom makan. Jom. Jom.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan