Sabtu, 10 Mac 2018

Bubur Nasi Ayam cincang yang Sedap

Masak bubur nasi kegemaran anak-anak. Mereka kata teringat masa dok kat taska masa kecil-kecil dulu.. Macam laa korang dah besar sangat ya sekarang..😂😂

Teringat kat Cikgu Mas, Cikgu Ain, Cikgu Maria, Cikgu Ana, Cikgu Iza, Cikgu Ida.. dan lain-lain yang tidak disebutkan. Terima kasih cikgu-cikgu semua yang mengasuh anak-anakku. 💐💐💐



Banyak menu bubur nasi yang pernah kita makan. Ada letak santan, ada letak kiub ayam untuk rasa macam bubur mek donal, ada jenis yang letak ikan dan ada juga bubur nasi yang mana nasi lembik dihidang dengan kuah sup. Pendek kata, ada macam-macam jenis bubur nasi yang sedap-sedap belaka.



RESEPI BUBUR NASI AYAM CINCANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

1 1/2 cawan beras 
5 cawan air atau secukupnya
1 cawan isi ayam - dicincang halus atau dikisar
5 biji bawang putih - dihiris 
1 biji bawang merah besar - dihiris 
1/2 biji bawang besar Holand - dihiris
1 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
1/2 cawan daun sup - dihiris
1/2 cawan daun bawang - dihiris
1/2 cawan bawang goreng

Hiasan tambahan jika suka
Daun sup dan daun bawang hiris
Bawang goreng
Sambal kicap pedas
Ikan bilis goreng 

Cara-cara menyediakannya

Jom jom jom masuk dapur kita yang lawa iteww.. 😀😀



Langkah 1
Basuh bersih beras, masukkan dalam periuk nasi elektrik dan air secukupnya. Buka suis tu, jangan terlupa pula. Nanti kalau nasi kita masih berbiji-biji boleh jer kita tambah air. Kalau nasi kita terlebih air pulak, apa nak buat? Haa.. on jer laa rice cooker kita tu selama-lamanya ya. 😂😂😂



Langkah 2
Kita sediakan ayam kita. Biasa kita ambil bahagian dada dan potong kecil-kecil. Kita cincang isi ayam tu. Kalau tak nak cincang kita kisar jer dengan pengisar kering. Habis cerita.



Untuk menambahkan perisa pada isi ayam cincang, masukkan sedikit serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah. Gaul-rata dan ketepikan.



Langkah 3
Hiris bawang putih, bawang merah dan bawang besar.


Langkah 4
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
Kemudian masukkan isi ayam cincang tadi.




Goreng sehingga isi ayam masak.



Langkah 5
Masukkan bahan tumisan tadi ke dalam periuk nasi isi elektrik. Kacau sedikit, biar dia bergaul sebati dengan nasi. Kalau nasi sudah kering, tambah sedikit air dan biar dia mereneh.

Masukkan juga garam, gula dan kiub ayam. Kacau sehingga rata.


Langkah 6
Hiris daun bawang dan daun sup. Sediakan bawang goreng. Kalau tak suka atau tak makan bawang goreng siap, kena rajinkan diri goreng bawang. Baunya kompom (confirm) lebih wangi dan menaikkan aroma bubur nasi kita.



Langkah 7
Bila bubur nasi kita sudah cukup rasa dengan kepekatan yang kita sukai, bolehlah tutup suis periuk nasi. Masukkan daun bawang hiris, daun sup hiris dan daun bawang.



Gaul sehingga sebati. Baunya.. mmm.. wangi.



Langkah 8
Boleh dihidangkan dengan sambal kicap pedas dan ikan bilis goreng.



Menikmati bubur nasi 🍚 dengan segelas air sirap bandung 🍷 kegemaranku.. 

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan