Dimakan anak 👬👭 di hujung desa;
Set nasi dagang gulai ikan 🐟 tongkol,
Pastinya enak memikat rasa 😘😘
Buat nasi dagang ni kena ada pengurusan masa yang betul, barulah tidak kelam-kelibut. Ya ke? 😂😂😂
Semasa kita mengukus beras tu, kita kena rebus ikan untuk menggulai ikan, lepas tu buat acar timun dan akhir sekali buat sambal belacan. Haaa.. siap set nasi dagang kita..
RESEPI NASI DAGANG GULAI IKAN TONGKOL
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan nasi dagang
4 cawan beras wangi
1 sudu kecil halba
1 1/2 cawan santan
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara-cara menyediakannya
Jommmmmmm
Mula-mula kita basuh bersih beras kemudian kita rendam semalaman. Kalau rsok nak masak nasi dagang, pada sebelah malamnya Mak Hencik sudah rendam beras tu..
Ada orang kata rendam sekurang-kurangnya 2 jam pun ok.
Bila kita nak masak nasi tu, kita masukkan beras yang telah ditoskan ke dalam pengukus dan kita biar dia di situ. Kita kukus selama 40 minit.
Langkah 2
a. Sediakan santan. Masukkan garam dan gula ke dalam santan. Biar seimbang masin dan manis. Gaul sebati.
b. Sediakan bawang putih hiris, bawang merah hiris dan halia hiris. Halba juga. Gaul semua sekali.
Langkah 3
Selepas 40 minit berlalu, beras yang dikukus tadi sudah separuh masak. Keluarkan dari pengukus dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Pastikan bekas cukup besar untuk menggaul dan menunggang-balik nasi tu nanti.
Langkah 4
Masukkan santan beserta bahan-bahan hiris termasuk halba. Gaul perlahan-lahan sehingga rata menggunakan sudip kayu supaya biji nasi tidak patah atau hancur. Pastikan santan bergaul mesra dengan nasi.
Tinggalkan sedikit bahan hiris dan halba untuk ditabur nanti.
Langkah 5
Setelah selesai menggaul, masukkan semula nasi tadi ke dalam bekas untuk dikukus buat kali kedua dan terakhir. Jangan lupa tabur lebihan bahan hiris dan halba.
Langkah 6
Kukuslah ,nasi dagang tadi, lebih kurang 30 minit.
Setelah masak, tutup suis dan bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk hidangan. Siap nasi dagang kita. 😊😊
Next move on masak gulai pula. Jommmm
RESEPI GULAI IKAN TONGKOL
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
*4 keping isi ikan tongkol
*Sedikit garam
*2 keping asam gelugur
*2 cawan air
Semua bahan bertanda * direbus sehingga air hampir kering
**1 biji bawang merah besar
**2 biji bawang putih
**1 inci kunyit hidup
**3 hiris lengkuas
**3 tangkai cili kering
Semua bahan bertanda ** dikisar halus
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 keping asam gelugur
4 cawan santan
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara membuatnya
Ikan tongkol rebus
Mula-mula kita rebus ikan tongkol.
Di dalam periuk, tabur sedikit garam dan letak asam keping. Kemudian letak ikan. Tabur sedikit lagi garam kat atas ikan dan letak lagi sekeping asam. Masukkan air separas ikan.
Letak di atas dapur dan buka api. Tutup periuk dan biarkan terbuka sedikit. Rebus sehingga air hampir kering. Dah masak tutup api. Rasa ikan rebus ni perlu ada masam dan sedikit masin.
Langkah 2
Kisar sehingga hancur bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan cili kering.
Sediakan serbuk kari ikan
Langkah 3
Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar, asam gelugur dan lada hijau. Buka api. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
Kacau selalu sehingga mendidih.
Langkah 4
Apabila mendidih, masukkan serbuk kari ikan. Kacau lagi.
Apabila mendidih, masukkan serbuk kari ikan. Kacau lagi.
Langkah 5
Kemudian masukkan ikan rebus.
Kemudian masukkan ikan rebus.
Biarkan ia mereneh seketika sehingga kuah pekat.
Langkah 6
Dah masak, tutup api.
Dah masak, tutup api.
Masukkan ke dalam pinggan. Siap. 😊😊
ACAR TIMUN
Bahan-bahan
1 biji timun - potong panjang 2 inci, dibuang empulur, dibasuh bersih dan ditoskan.
2 inci karot - dihiris halus
*1/2 biji bawang besar holand - dihiris
*1 biji lada hijau - dipotong serong
*2 sudu besar cuka makan
*3 sudu besar gula
*1 sudu kecil garam
Semua bahan bertanda * disatukan dan dikacau sehingga garam dan gula hancur.
Cara-cara membuatnya
Jommmmmmm
Mula-mula sediakan bahan-bahannya
Timun dan karot
Kacau garam, gula, cuka, bawang besar Holand dan lada hijau sehingga garam dan gula hancur.
Masukkan timun dan karot. Gaul sehingga sebati dengan larutan cuka tu.
Masukkan ke dalam pinggan. Siap. 😊😊
SAMBAL BELACAN
11 biji cili padi - tambah kalau nak lagi pedas.
1 biji lada hijau
1/4 bawang besar Holand - dibakar
2 biji bawang putih - dibakar
1/2 inci belacan - dibakar
1 biji tomato 🍅
Garam
Gula
Jus lemon 🍋 atau limau nipis atau limau kasturi.
Masukkan cili padi, cili hijau, tomato, bawang putih, bawang besar, belacan, jus lemon dan sedikit air ke dalam mesin pengisar. Kisarlah sehingga hancur.
Tu diaaa..! Dah siap dah semua peralatan nasi dagang kita. Sekarang bolehlah kita menghidang dan seterusnya menjamu selera.
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan