Sabtu, 17 Mac 2018

Nasi Lemak Kukus Ayam Goreng Rangup

Kelebihan memasak nasi lemak kukus atau nasi kukus ialah ia tidak berkerak. Jadi, nasi boleh dimakan sehingga ke butir yang terakhir. Perghhh..




Set nasi lemak untuk makan tengahari hari ini ialah nasi lemak kukus, sambal ikan bilis, ayam goreng rangup, telur goreng nipis, kacang tanah dan ikan bilis goreng serta timun. Perghhh..



RESEPI NASI LEMAK KUKUS AYAM GORENG RANGUP
oleh Dapur cempakasari

Bahan-bahan nasi lemak kukus

3 cawan beras basmathi
3 1/2 cawan santan
2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - dipotong sepanjang 4 inci

Cara-cara memasak nasi lemak kukus



Langkah 1
Basuh beras sehingga bersih dan rendam selama sekurang-kurangnya 15 minit. Kemudian toskan airnya.



Langkah 2
Di dalam bekas yang sesuai untuk mengukus, masukkan beras yang ditoskan tadi. Sukat santan secukupnya dan masukkan ke dalam bekas berisi beras. Masukkan garam dan daun pandan. Kacau sedikit supaya santan dan garam bergaul mesra dengan beras.

Itu sahajalah bahan yang Mak Hencik letak kalau masak nasi lemak kerana Mak Hencik sukakan aroma daun pandan tu. Kalau korang suka letak bawang putih dan halia ketuk, letaklah. Apa-apa pun kita yang nak makan dia, jadi kita buat ikut citarasa kita.. 😘😘



Langkah 3
Letakkan bekas tadi ke dalam pengukus dan letak timer 40 minit. Biarkan sahajalah dia di situ sehingga masak. Kita boleh masak yang lain pula.

IKAN BILIS DAN KACANG TANAH GORENG

bahan-bahan

1/2 cawan ikan bilis
1/2 cawan kacang tanah



Ikan bilis dan kacang tanah




Basuh bersih dan toskan


Panaskan minyak, kemudian goreng ikan bilis dan kacang tanah bersama-sama. Kacau-kacau selalu supaya masak sekata. 



Bila dah masak angkat.Ikan bilis dan kacang tanah yang telah siap digoreng dimasukkan ke dalam mangkuk hidangan. 💝💝

SAMBAL IKAN BILIS

bahan-bahan

10 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang merah besar - dihiris
2 biji lada hijau - dipotong serong
1/2 cawan ikan bilis
2 biji buah keras - ditumbuk lumat
1 cawan air
1/2 biji bawang besar Holand - dihiris
1/3 cawan gula merah
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukupnya

Cara masak sambal ikan bilis






bawang merah hiris, bawang putih hiris dan lada hijau hiris


air asam jawa




buah keras



Tumbuk buah keras sehingga lumat


Langkah 1
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar. Kacau sehingga cili kisar masak. Kalau cili tumis tak cukup masak, mungkin akan menyebabkan sakit perut memulas nak ke tandas. Orang kata laa. Tak tau betul ke tidak.



Langkah 2
Masukkan ikan bilis yang telah dibasuh bersih. Kacau sehingga sebati dengan bahan tumis kemudian masukkan air asam jawa dan air.

Masukkan juga garam, gula dan gula perang. Gula perang ni akan mencantikkan rupa sambal ikan bilis kita.

Masukkan juga buah keras yang ditumbuk lagi.



Langkah 3
Akhir sekali masukkan lada hijau dan bawang besar Holand. Kacau sedikit dan biarkan kuah sambal mereneh dan memekat.



Langkah 4
Sudah pekat sambal kita, tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk hidangan.



Ni diaaa sambal ikan bilis. Siappp!!

AYAM GORENG RANGUP

bahan-bahan

10 ketul ayam sederhana besar
tepung goreng ayam secukupnya
air secukupnya
minyak untuk menggoreng secukupnya





Ayam dibersihkan dan ditoskan



Bancuh 1/2 cawan tepung goreng ayam dengan air, macam kita bancuh tepung goreng pisang.



Masukkan ayam ke dalam bekas bancuhan tepung goreng ayam dan gaul sebati. Perap seketika. Makin lama diperap semakin sedap jadinya.

Sementara itu boleh panaskan minyak untuk menggoreng.



Sediakan satu bekas yang mengandungi 1 cawan tepung goreng ayam. Masukkan ayam ke dalam bekas tepung tadi dan pastikan ia bersalut dengan tepung.




Ayam yang bersalut tepung.



Bolehlah digoreng di dalam minyak yang panas dengan kaedah menggoreng minyak penuh.



Sudah masak angkat dan toskan minyak. Bolehlah masukkan ke dalam pinggan hidangan. Siap!!

Telur Goreng Nipis

Bahan-bahan

2 biji telur
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara



Pecahkan telur, godek dengan whisk.



Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan telur. Sudah garing, balikkan telur. Bila masak, angkat dan masukkan dalam pinggan.



Dah siap telur goreng nipis kita. 💖💖
Eh nasinya mana.. nasi lemak kita tadi. Dah masak ke belum?


Ni diaaaa nasi lemak kukus tadi. Mmm.. wangi asli daun pandan memberi aroma yang menyelerakan.

Jadi, apa ditunggu lagi..


Inilah set nasi lemak kukus kita pada hari ini. Haa.. ni kena tunggu anak-anak balik sekolah hari ini.

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Makan tepung bungkus,
Bela ikan kelisa;
Makan nasi lemak kukus,
Ayam goreng rangup penyedap rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan