Ada makanan manis tak? Rasa macam nak makan bubur kacang pula. Kalau ada bubur kacang ni sedap ni.. ngomel si dia petang tadi.
Aku pun pergilah ke dapur, buka pintu kabinet cari balang berisi kacang hijau. Kot-kot ada. Ooo ada ni sepaket kecil. Santan pun ada. Jadi boleh on lah buat bubur kacang.
BUBUR KACANG HIJAU AISKRIM DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
200g kacang hijau
1 cawan santan pekat
2 cawan air atau secukupnya
1 cawan susu sejat
2 kerek manisan saiz kecil - kalau tiada, ganti dengan gula melaka
1/3 cawan gula atau secukupnya
1/2 sudu kecil garam
1 batang ais krim durian - kalau ada banyak, bubuhlah banyak.
Sehelai daun pandan disimpul
Cara-cara membuatnya
Kacang hijau dibasuh bersih.
Godek ais krim dalam peti sejuk, ada sebatang jer. Beberapa hari lepas beli ais krim beberapa batang untuk bebetapa jenis. Nak perisa durian lima batang tapi dapat satu jer. Dah habis, kata abang Bangla jual ais krim motor.
Pergi jenguk ke luar pintu dapur, nak ambil sehelai dua daun pandan. Tapi nampaknya tak ada rezeki kita.. togel daunnya diragut encik moooooo..
Bubuh kacang hijau di dalam periuk, masukkan air secukupnya dan tutup periuk. Buka api dan rebus kacang hijau tersebut sehingga empuk.
Sesudah empuk, masukkan santan pekat, air, susu cair, garam, manisan kerek dan gula. Masukkan daun pandan jika ada.
Masukkan juga ais krim durian. Bubuh sebatang ni tak ada rasa mana. So, uols boleh bubuh secukupnya.
Biarkan bubur mendidih seketika sambil dikacau. Apabila sudah masak, boleh tutup api.
Jom menjamu selera.. jemput kawan-kawan..
Bismillah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan