Jumaat, 9 Mac 2018

Ikan Siakap Masak Ala Kaprau Hitam Legam

Selain daging dan ayam, kita cuba masak kaprau ikan pula. Sebab sedapla rasa dia. Mudah sangat. 💓💓


Bila masak ikan kaprau ni, anak-anak datang bertanya. Masak tom yam ke ni? Mereka terhidu bau tom yam yang diperap dengan ikan tu agaknya. Kembang-kuncup hidungnya. Mmm..


RESEPI IKAN SIAKAP KAPRAU YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

1 ekor ikan siakap
2 sudu besar tom yam paste
3 biji cili hijau - ditumbuk kasar
2 biji cili padi - diketuk
(Resepi asal guna semua cili padi)
3 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air
5 helai daun limau purut
Minyak masak untuk menumis dan menggoreng ikan.

Cara-cara menyediakannya...

Jom jom jom


Langkah 1
Ikan disiang, dibersihkan dan ditoskan. Ambil 2 sudu besar tom yam paste dan sapu pada badan ikan di sebelah dalam dan juga luar ikan. Perap seketika.


Ikan yang sudah disapu dengan tom yam paste.



Mak Hencik masukkan dalam bekas tipuware kedai 2 hengget dan masukkan dalam peti sejuk. Petang karang bila balik kerja kita masak dia.. tunggu ya ikan..

Langkah 2
Goreng ikan siakap dengan api yang perlahan dan minyak yang sedikit supaya isi ikan masak dan bahagian luarnya tidak hangus. Balikkan ikan supaya kedua belah ikan masak dengan baik. Sudah masak ikan goreng, angkat dan toskan minyak. Kemudian masukkan ke dalam pinggan hidangan.

Kulit ikan tu hitam legam la sebab ada paste tom yam agaknya, tapi tak ada rasa hangus. Nasib baik! Phewww...


Langkah 3
Tumbuk kasar lada hijau. Ketuk cili padi. Potong wedges bawang besar Holand.


Langkah 4
Tumis bahan tumbuk, cili padi dan bawang besar Holand.


Langkah 5
Bila bahan tumis sudah layu, masukkan kicap manis dan sos cili Thai. Kacau sekejap kemudian masukkan 1/2 cawan air.


Langkah 6
Masukkan garam dan gula serta daun limau purut yang diramas kasar. Kalau nak ramas manja pun boleh. Hihi. Kacau sehingga pekat kemudian boleh tutup api.


Langkah 7
Tuang kuah pekat yang baru masak tadi ke atas ikan hitam legam yang telah digoreng tadi. Oleh kerana petang ni nak cepat, jadi kepada hiasan bawang goreng dan daun sup hiris, Mak Hencik ucapkan selamat tinggal.

Yok menjamu selera..

Bismillah..

1 ulasan:

  1. Terima kasih atas perkongsian. Selalu p kedai siam order ni tp nk masak sndri tak pandai.

    BalasPadam