Sabtu, 24 Mac 2018

Sotong Masak Percik Kicap

Masak jer lah lauk apa-apa pun, janji cepat. Hurm.. nak masak apa ya?

Ingatkan malam nanti baru balik, tapi tiba-tiba tersembul di muka pintu.

Awak dah makan?

Belum lagi. Saya ingat nak makan kat rumah.

Iya??!

Kah kah kah.
Aku buat-buat gelak. Nak sembunyikan rasa bersalah. Sebenarnya aku tak masak pun lagi. Baru tadi buat karipap. Takkan nak membelasah 32 biji karipap tuh? Er er kenyang ke?

Er.. awak gi mandi dulu ya.. solat dulu ya.. saya masakkan lauk spesel untuk awak.

Langkah pertama.. Mula-mula masak nasi dulu.

Hurm.. nak masak lauk apa nih?


RESEPI SOTONG MASAK PERCIK KICAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

5 ekor sotong, dipotong bulat
1/4 bawang merah besar, hiris
1 biji bawang putih, hiris
2 hiris halia
1 batang serai, diketuk
1 sudu besar cili kisar
5 sudu besar kicap manis
1 keping asam gelugur
1 biji lada hijau, dipotong serong
1/4 biji bawang besar holand - dipotong wedges atau hiris besar
1 1/2 cawan santan

Cara-cara menyediakannya

Meh ler..


Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.


Langkah 1
Panaskan kuali. Masukkan santan, bahan hiris seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai, asam gelugur dan lada hijau.


Alamak! Terlupa pula. Masukkan juga cili kisar. Kacau rata.


Langkah 2
Bila kuah sudah mendidih, masukkan sotong dan bawang besar Holand yang dipotong wedges. Kacau rata.


Masukkan pula kicap manis dan garam secukupnya. Masukkan juga gula jika suka. Maklumlah kicap tu dah manis. Kacau lagi sehingga rata dan isi sotong masak.


Langkah 3
Bila sotong sudah masak, bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Aikkk takkan satu lauk jer? Oklah kita masak telur dadar sebagai penambah hidangan. Sayur? Hiris timun lah yaa..

Dah siap solat ke? Marilah makan..

Jemput makan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan