Isnin, 5 Mac 2018

Kari Ayam Nasi Berlauk

Melepas kerinduan pada nasi berlauk ayam dengan masakan ini. 😍😍


Terima kasih Azy belikan rempah gulai kari ayam dan daging ni di Pasar Machang. Rempah kari ni betul-betul rasa gulai Kelantan.

Kalau uols berkunjung ke Kelantan, bolehlah beli rempah kari cenggini yang biasanya dijual di pasar. Ia dijual secara timbang. Nak berapa ringgit, nanti penjual akan timbang.

Rempah yang dijual bukan hanya kari sahaja tetapi merangkumi pelbagai rempah masakan lain seperti kerutub, kurma, kari ikan, gulai dalca, gulai darat, kuzi, gulai terung dan lain-lain lagi lah. Kita cuma kena sediakan duit sahaja. 😊😊


RESEPI KARI AYAM NASI BERLAUK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
4 sudu besar menimbun serbuk kari - dibancuh dengan sedikit air
2 biji bawang putih - dihiris
7 biji bawang merah - dihiris
1/2 inci halia - dihiris halus
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 cawan santan pekat
3 cawan air
2 biji lada hijau
Garam dan manisan kerek secukupnya.
Sekiranya tiada manisan kerek, boleh ganti dengan gula.
Air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menumis

Jom sedia bahan-bahan

Antara bahan-bahan untuk memasak.


Rempah tiga sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. 
Bawang putih, bawang merah dan halia hiris.


Serbuk rempah kari dicampur dengan sedikit air


Air asam jawa

Cara-cara menyediakannya


Langkah 1
Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.


Langkah 2
Tumiskan pula bawang putih, bawang merah dan halia sehingga layu.


Langkah 3
Masukkan pula bancuhan serbuk kari. Kacau seketika sehingga kering air.


Langkah 4
Masukkan pula ayam. Kacau sedikit biar ayam menyaluti kari.


Langkah 5
Apabila air ayam sudah hampir kering, masukkan air asam jawa. Gaul rata.



Langkah 6
Akhir sekali masukkan santan, garam, gula dan lada hijau. Biarkan kuah mendidih merenih sehingga isi ayam masak dan kuah pekat.


Langkah 7
Bila sudah masak, bolehlah tutup api dan hidangkan. Nasi berlauk ayam ni sedap dimakan dengan sambal belacan dan ulam timun.

Bismillah..

Nenek tua suka menganyam,
Datuk pula memburu rusa;
Makan nasi berlauk ayam,
Pastinya sedap memikat rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan