Khamis, 29 Mac 2018

Sup Tulang yang Mudah dan Sedap

Malam tadi sudah rebus tulang lembu dalam periuk nasi elektrik. Esoknya nanti balik kerja terus boleh masak sup. Nak keluarkan pressure cooker dari stor pun malas. Tu pasalla guna periuk nasi elektrik.

Pagi tadi semasa bersiap untuk pergi bekerja, sempat panaskan rebusan tulang tu. Bukan apa.. takut basi..

Balik dari kerja tadi, anak-anak dah mengadu lapar. Biasa sempat masak dulu sebelum pergi bekerja, tapi tadi ada kursus pula yang perlu dihadiri, kenala keluar awal dari rumah.


RESEPI SUP TULANG YANG MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

*1/2 kg tulang lembu
*1 liter air atau secukupnya
*3 biji bawang putih - diketuk
*1 inci halia - diketuk
Semua bahan bertanda * direbus sehingga daging empuk.

**3 biji bawang putih - dihiris
**1 biji bawang merah besar - dihiris
**1 kuntum bunga lawang
**3 biji buah pelaga
**3 tangkai bunga cengkih
**2 inci kulit kayu manis
**1 sudu kecil lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
Semua bahan bertanda ** ditumis

1 biji tomato - dibelah 4
3 tangkai daun sup - dihiris kasar
3 sudu besar rempah serbuk sup
1/2 biji bawang besar
2 biji cili padi - nak pedas, lebihkan
1 sudu besar jus limau nipis
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Sedikit daun sup dan daun bawang serta bawang goreng sebagai hiasan

Cara-cara menyediakannya

Jom kita memasak


Rebus dulu tulang lembu di dalam periuk nasi elektrik. Bila sudah empuk, pindahkan tulang dan air rebusan daging dari periuk nasi elektrik ke dalam kuali atau periuk. Buang dulu ler lemak tu ya. Nanti tersumbat pula salur darah kita.. huhu

Kalau nak masak terus dalam periuk nasi elektrik pun boleh. Mak Hencik sebenarnya nak masak nasi guna rice cooker tu. 😂😂😂


Buka api. Biar sampai mendidih.


Masukkan tomato, daun sup, garam dan serbuk perasa. Biarkan dia mereneh.


Sediakan bahan untuk menumis dan rempah sup serbuk.


Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan, iaitu bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Lada hitam pun masuk sekali. Lepas tu masukkan bawang putih dan bawang merah. Goreng sehingga kekuningan. Kemudian tutup api.


Masukkan bahan tumis yang ditoskan minyak ke dalam kuah sup yang sedang mendidih.


Masukkan pula rempah sup serbuk ke dalam kuah.


Masukkan juga jus limau nipis.


Akhir sekali masukkan bawang besar. Biarkan sekejap kemudian tutup api.


Bolehlah masukkan ke dalam mangkuk hidangan.


Beginilah hidangan ringkas Mak Hencik untuk dinikmati enam ahli keluarga kami. Jemput makan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan