Kuih tradisi yang kekal evergreen sepanjang zaman. Mudah, cepat dan sedap.
Si dia memanggil nama kuih ni dengan nama kuih Kekoh Cha. Maksudnya apabila digigit kuih ni, ia akan pecah dan meletus gula merah cair di dalam mulut. Hihihi. Ada juga nama cam gitu ya. Hihihi
Ada juga yang memanggilnya onde-onde
Ada pula kawan akan bergegas pulang ke rumah semasa bulan Ramadhan semata-mata nak buat buah melaka sebagai juadah berbuka puasa. Kegemaran suami katanya. Hampir setiap hari dia akan menyediakan kuih buah melaka. Sedar tak sedar, buah melaka menjadi pengikat kemesraan dan cinta-kasih suami isteri. Hurm... Hebat penangan buah Melaka ni.
KUIH BUAH MELAKA YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan tepung beras pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau
Gula melaka secukupnya - diricih
1 biji kelapa parut - dicampur dengan sedikit garam
Cara-cara membuatnya
Jom jom jom
Daun pandan
Manisan, boleh ganti dengan gula kabung atau gula merah
2 cawan tepung beras pulut dicampur dengan 2 sudu besar tepung gandum
Langkah 1
Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung beras pulut, tepung gandum, air daun pandan dan pewarna hijau. Kacau sehingga sebati menggunakan tangan. Uli sehingga membentuk adunan yang lembut.
Sekiranya adunan tepung lembik sedikit, tambahlah sikit tepung beras pulut.
Ambil secubit adunan. Bulatkan sikit.
Penyekkan adunan untuk dimasukkan gula melaka yang diricih tadi
Letak gula melaka yang diricih di tengah-tengah
Tutup semula adunan tepung
Gentel bulat seperti bebola
Masukkan dalam bekas yang ditabur tepung beras pulut
Langkah 2
Buat sampai habis.
Langkah 3
Didihkan air dalam periuk. Masukkan daun pandan. Bila dah mendidih, keluarkan daun pandan dan masukkan buah melaka.
Tunggu sehingga buah melaka timbul, barulah diangkat dan ditoskan airnya.
Masukkan buah melaka yang lain pula
Langkah 4
Sediakan satu bekas kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam. Tekan sikit kelapa parut tersebut. Nanti dia akan mudah melekat pada buah melaka.
Langkah 5
Masukkan buah melaka yang ditoskan ke dalam bekas kelapa parut.
Angkat bekas kelapa parut dan gelek-gelekkan bekas tu. Bukan punggung kita yang gelek yea.. hihi
Buah melaka yang sudah disalut kelapa parut.
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan dan bolehlah dihidangkan. Jemput makan kenkawan semua..
Bismillah...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan