Khamis, 28 Disember 2017

Gulai Lemak Udang Tiga Langkah yang Ringkas dan Sedap

Hidangan yang enak dan lazat siap dalam satu, dua dan tiga langkah mudah. Oh mudahnya..!


Si dia hari ini kurang sihat dan tiba-tiba teringin makan nasi dengan gulai udang. Gulai yang macam mak buat tu.. katanya. Adusss..


Gulai lemak sedap tu.. yang macam mak buat tu.. Adusss apa perlu dibuat nih. Berpeluh rasanya..

Jangan bubuh apa-apa, bubuh udang jer.. pot pet pot pet pot pet.. yang macam mak buat tu.. Adusssss.. tiba-tiba rasa nak ketawa pula..


GULAI LEMAK UDANG YANG RINGKAS DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

12 ekor udang saiz besar
3 cawan santan (Mak Hencik guna 1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
1 keping asam gelugur atau asam keping
2 biji lada hijau atau lada merah

*1/2 biji bawang merah besar
*1 biji bawang putih
*3 tangkai cili kering - dibuang biji, dipotong kecil dan direndam dalam air sekejap
*1/2 inci kunyit
*1 hiris halia
*1 hiris lengkuas
Bahan bertanda* dikisar halus

Cara-cara membuatnya

Meh ler kita ke dapur


Udang laut rasanya ni kan. Dibuang muncungnya. Entah apalah orang panggil. Janggut misai semua dibuang. Jangan guna pencukur sudah ya adik-adik.. Nak buang banyak, nak buang sikit, nak buang muncung tinggal mata pun terpulang. Suka hati kita la kan. La la la la la


Cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit, lengkuas, dan halia dikisar halus.

Cili kering dibuang biji dan direndam dalam air untuk melembutkannya. Kalau ada air panas, rendam dalam air panas. Lagi cepat dia lembut. Kalau nak pedas, boleh tukar dengan cili padi. Ikut suka kita la kan. La la la la la


Lada hijau. Boleh ganti dengan lada merah atau cili akar. Ikut suka kita la kan. La la la la la

Langkah 1
Sediakan bahan-bahan untuk memasak.



Langkah 2
Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar, asam keping dan cili hijau. Buka api dulu.  Kadang-kadang terlupa, pastu hairan kenapalah tak mengelegak nih. Hehe

Kacau selalu supaya tidak berketul-ketul santannya. Kacau sehingga mendidih.


Kuah nampaknya sudah mendidih


Langkah 3
Bila kuah sudah mendidih, masukkan udang. Masukkan garam secukupnya.Kalau biasa masak bubuh gula, bubuhlah sedikit. Kalau tak biasa, tak usah bubuh gitew. Terus dikacau ya. 

Apabila sudah mendidih, udang pun sudah masak dan rasa pun sudah sedap, bolehlah ditutup api.


Udang sudah separuh masak. Kacau lagi.


Udang sudah masak. Tak Tahula cara korang. My mom bagitahu Mak Hencik kalau ekor udang tu dah bertemu kepala dia, haaaa sudah masaklah udang tu. Hihi


Sang udang terbaring seksi di dalam periuk. Merayu-rayu minta dimasukkan ke dalam mangkuk hidangan.


Gulai lemak udang kita sudah sedia untuk dijadikan lauk hidangan. Jom kenkawan.. 
Jemput makan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan