Hari ini rupamu tidak lawa, Nat. Aku pun tak dapat make up kau lawa lawa. Maafkan aku, Nat. Tapi.. kau sungguh lembut.. Kau sedap, Nat!
Kau banyak keistimewaan, menjadi pilihan kanak-kanak dan dewasa. Kau kegemaran ramai.. dari gerai kecil tepi jalan di hujung kampung hinggalah ke gedung-gedung mewah bandaraya terkenal.
Setiap kali gambar donat muncul di depanku, setiap kali itulah kau akan ditatap, direnung, diperhati dan ditelek- telek. Lembutkah? Gebukah? Sedapkah?
RESEPI DONAT KEGILAAN APAKAH INI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis
1 cawan air suam
2 sudu besar yis segera
1 sudu kecil double action baking powder
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan gula kastor untuk menyalut Cik Nat kita
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya
Meh ler kita ke dapur
Mula-mula sekali masukkan air dalam bekas, masukkan susu pekat dan yis. Kacau sedikit dan biarkan sehingga berbuih.
Air campuran yis yang sudah berbuih
Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung, telur, esen vanila, garam, gula, mentega dan double action baking powder. Gaul semuanya sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Buatkan lubang di tengah-tengah dan masukkan air yis yang berbuih tadi. Gaul sebati dan uli sehingga tak melekat di tangan.
Kalau nak senang bubuh jer adunan dalam bread maker.
Adunan yang sudah siap diuli ditutup dengan kain kasa. Hihi. Ayat Sains Rumah Tangga tu. Okey, biarkan beberapa jam sehingga kembang.
Sebenarnya seperti biasa, Mak Hencik tutup dengan tutup pengukus. Hihi
Ini adalah rupa adunan yang dah kembang. Tapi nampak macam tak kembang jer. Nampak macam kembang sikit jer. Risau pula hati Mak Hencik. Biasa Mak Hencik bubuh minyak, hari ni tukar dengan mentega. Biasa masukkan baking powder, hari ni Mak Hencik masukkan double action baking powder. Pasal tarikh expired dah nak abis.
Atau mungkin kerana Mak Hencik bawa dia berjalan 8 km naik kereta ke rumah baru. Apakan daya, Mak Hencik nak ngemas. Mak Hencik usunglah segala..Hihi
Alaaa.. teruskan ajer..Tumbuk tumbuk dia sikit untuk buang udara. Uli dan penyek dengan bertenaga.
Bentukkan bebola kecil. Penyekkan dia sikit dan tebuk lubang. Hurmm.. tak ada pula gambar Cik Nat yang ditebuk lubang..
Lepas tu apalagi.. Goreng diorang semua dalam minyak yang banyak.
Bila masak angkat dan toskan minyak.
Rupa bentuk Cik Nat sebelum berbedak
Rupa bentuk Nat selepas dipakaikan bedak dengan gula kastor. Jom buat air teh 0, untuk menemani Cik Nat hari ni.. Sila.. silakan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan