Sabtu, 9 Disember 2017

Donat bunga pintal

Aku terjebak dengan donat bentuk bunga yang dipintal ini. Nampak 'cute'!



Kuih bulat dan berlubang ini Mak Hencik makan pada zaman kanak-kanak dulu. Mak saudara Mak Hencik, Mak Nor selalu membuatnya. 

Mak Nor adalah anak bongsu, adik kepada my mum yang tinggal dengan nenek. Apabila Mak Hencik pergi ke rumah nenek yang jaraknya selang beberapa buah rumah dari rumah Mak Hencik, Mak Nor akan buatkan air teh o dan hidangkan donat. 

Tengok-tengok dalam balang, penuh dengan donat. Donut Mak Nor pun sedap. Lembut sampai ke petang. 

Mak Nor memang suka memasak, sangat pandai dalam seni kraftangan dan gubahan serta sangat mahir menjahit baju. Alfatihah untuk Mak Nor. Semoga diredhai oleh Allah dan diletakkan di kalangan hambaMu yang beriman.



DONUT BUNGA PINTAL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
4 sudu besar minyak jagung
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar yis segera
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder


Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur


Langkah 1
Masukkan tepung gandum, telur, yis, esen vanila, baking powder, minyak, garam, gula ke dalam mangkuk adunan. Kacau hingga jadi serbuk roti.

Tips: 
a. Untuk lebih mudah dan cepat, masukkan ke dalam bread maker. Hihi

b. Untuk lebih cepat adunan kembang, campurkan secawan air suam dengan yis, gula dan susu pekat. Tunggu sehingga berbuih barulah dimasukkan ke dalam adunan.




Langkah 2
Apabila tepung sudah menjadi seperti serbuk roti, buatkan bulatan di tengah-tengah. Kemudian, masukkan air yang dibancuh dengan susu pekat.

Langkah 3
Uli hingga sebati, sehingga adunan tidak melekat di tangan. Kalau adunan lembik, tambahlah sesudu dua tepung gandum.

Langkah 4
Adunan akan menjadi seperti di atas.

Langkah 5
Tutup bekas yang berisi adunan dengan penutup.

Mak Hencik tutup guna apa-apa yang sesuai. Hihi. Pastu Mak Hencik pergi mengadap langsir pula. Jadi, Mak Hencik biar beberapa jam.

Langkah 6
Setelah beberapa jam, adunan akan kembang.

Langkah 7
Uli adunan kembang tadi untuk keluarkan angin.

Langkah 8
Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong.

Ambil sebiji adunan tadi dan uli bulat memanjang.

Buat seperti rajah di atas.

Hujung sebelah kanan adunan dimasukkan ke dalam lubang dari atas.

Hujung sebelah kiri adunan di masukkan ke dalam lubang dari bawah naik ke atas. Kemudian temukan kedua hujung donat di bahagian bawah.


Langkah 9
Ia akan jadi seperti bentuk bunga, seperti gambar di atas.


Langkah 10
Buat bunga pintal sampai habis.



Langkah 12
Apabila sudah siap membuat bunga pintal, bolehlah panaskan minyak dalam kuali. Guna teknik menggoreng minyak penuh.
Goreng donut sehingga masak dan angkat.

Langkah 13
Toskan minyak.


Langkah 14
Goreng sampai habis. Akhir sekali salut dengan gula kastor. Dah siappp.. Boleh makan sekarang..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan