Pergi pasaraya kecil berhampiran rumah nak cari bahan masak. Dari pagi tadi lagi dok sibuk memotong baju uniform sekolah anak. Seminggu lagi nak buka sekolah dah.
Tilik-tilik ikan beraneka jenis sambil tu mata meliar tengok harga ikan. Udang besar rm35, sotong rm29, ikan patin rm6, ikan tongkol rm12, ikan kerisi rm15, ikan mambong rm19, ikan selar rm19 setiap sekg. Wahh boleh tahan juga harganya.
Oleh kerana perut dah terasa sangat laparnya, maka Mak Hencik pun ambillah seekor ayam dan dua ekor ikan mambong. Ikan mambong dua ekor tu harganya rm6.35 sen. Huhu
SINGGANG IKAN 6 ringgit 35 sen
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan mambong - dikerat 2
3 cawan air
4 ulas bawang putih - dimayang
1/2 biji bawang merah besar - dimayang
1/2 inci lengkuas - dihiris nipis
1 biji lada merah - dipotong serong
1 keping asam gelugur
6 biji bendi
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara-cara membuatnya
Bahan-bahan untuk memasak
Ikan mambong dikerat dua. Korang boleh gantikan dengan ikan-ikan lain seperti ikan selar, tongkol, selayang, sardin atau mana-mana ikan laut yang sesuai.
Di dalam periuk, masukkan ikan diikuti dengan air, bawang merah, bawang putih, lengkuas, lada merah dan asam gelugur.
Lada merah tu boleh digantikan dengan lada hijau atau cili padi atau cili kering pun boleh.
Masukkan juga garam, gula (optional) dan serbuk perasa (optional). Biarkan sampai mendidih.
Sementara itu, basuh bendi. Potong bendi dan masukkan di dalam bekas berisi air supaya tidak berlendir.
Apabila kuah tengah mendidih, masukkan bendi tersebut. Kacau sedikit dan tunggu bendi masak.
Apabila bendi telah masak, bolehlah rasa dulu sebab kita nak masakan kita sedap. Tambahlah mana yang kurang..
Bila dah sedap segala, bolehlah tutup api.
Hidangkanlah ikan singgang kita di dalam mangkuk. Ikan singgang sangat sedap dimakan dengan budu atau sambal belacan dan ulam-ulaman.
Bawa mari pinggan nasi tu...
Jemput makan kawan-kawan.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan