Thailand memang terkenal dengan aneka masakan panas yang sedap. Pertama kali cuba masak resepi ini, terus jatuh hati.
Sebai sebai..
Chan rat ter..
Dua kerat senikata lagu popular Thai yang boleh diingat. Seni kata yang lain, ke laut.. hihi.. Lagu lama zaman Mak Hencik berada di bangku sekolah dulu. Entah apa la maksudnya. Mesti lagu cinta ni kan. Harap-harap begitulah.. jangan yang tak senon sudah..
RESEPI AYAM PHAT PHED THAI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - dipotong 8
*4 ulas bawang putih
*1 biji bawang merah besar
*1/2 inci kunyit
*3 batang serai
*10 tangkai cili padi
4 helai daun limau purut - dikisar kasar
Bahan bertanda * dikisar halus.
1 keping asam keping/ asam gelugur
1 biji bawang holand dipotong wedges
1 batang serai - diketuk
Sedikit minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa (optional) secukup rasa
Cara-cara membuatnya
Jom jom jom kita ke dapur
Langkah 1
Bersihkan ayam dan toskan.
Langkah 2
Kisar bawang merah besar, bawang putih, kunyit, serai dan cili padi hingga hancur. Bila sudah hancur, masukkan daun limau purut. Kisar kasar daun limau purut itu.Masakan asal ayam phad phed memang pedas. Tapi Mak Hencik buat ni sederhana pedas, nak sesuaikan dengan anak tekak sendiri.. huhu. Korang sesuaikan ikut kepedasan masing-masing ya..
Langkah 3
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Langkah 4
Masukkan bahan kisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak. Kacau sekali-sekala ya.
Langkah 5
Bila bahan tumis sudah garing, masukkan ayam. Gaul seketika.
Langkah 6
Masukkan air, asam keping, serai yang diketuk, garam, gula dan serbuk perasa kalau suka. Kalau suami tak suka jangan dibubuh, kan bergaduh pulak suami-isteri. Pendek kata ikut selera masing-masinglah ya.
Langkah 7
Bila air sudah hampir kering, masukkan bawang holand yang dipotong wedges. Kacau lagi.
Langkah 8
Apabila bawang holand sudah layu, bolehlah rasa kesedapan masakan sendiri. Hihi.
Kalau kurang sedap tambahlah rasa yang kurang supaya jadi sedap. Huhu
Langkah 9
Bolehlah kita hidangkan masakan kita hari ini. Sedap dimakan dengan nasi putih. Mak Hencik rasa lauk ni sedap juga dimakan dengan pulut kuning. Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan