Mudah dan ringkas untuk membuatnya, cepat pula habis dimakan..
Rasa tauhu sumbat yang sedap bergantung kepada kuahnya. Nak makan kuah yang sedap mestilah dari air tangan sendiri. Pada sesiapa yang tak puji masakanku.. Kamu jangan makan ya.. Eh eh ugut-mengugut pulak!
Memakan tauhu atau disebut juga tofu memberi kita banyak kelebihan. Ia mengandungi sumber protein yang tinggi membuatkan perut tidak cepat lapar dan ini membantu menurunkan berat badan. Ia meningkatkan pengeluaran tenaga, membantu mengurangkan kolestrol buruk dan ini secara tidak langsung mengurangkan risiko penyakit jantung. Ia juga kaya dengan kalsium membantu mencegah osteoporosis. Percaya atau tidak, makan tauhu membantu menganjalkan kulit dan otot muka dan anti penuaan. Wahhhh!
RESEPI TAUHU SUMBAT DAN KUAH KACANG COLEK MALAS
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan Tauhu Sumbat
6 keping tauhu - dipotong dua, bentuk tiga segi
1 batang karot - disagat
1 batang timun Jepun - disagat
Bahan-bahan Kuah Kacang Colek Malas
3 cawan air
2 sudu besar cili kisar
2 kerek manisan - boleh ganti dengan gula kabung kurang lebih 3/4 cawan
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/3 cawan cuka
*1 cawan kacang tanah -digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit
*1 cawan air
Bahan bertanda * dikisar halus
**2 sudu besar tepung gandum
**3/4 cawan air
Bahan bertanda ** dibancuh
Cara-cara membuatnya
Jom ler
CARA MEMBUAT TAUHU SUMBAT.
Tauhu dipotong dua, bentuk segitiga
Panaskan minyak dan goreng tauhu
Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Biarkan sejuk.
Sementara itu, sagat timun jepun dan karot. Kalau korang nak letak tauge ke atau sayur- sayuran lain pun boleh. Ikut sukalah ya.
Bila tauhu sudah sejuk, bolehlah belah tengah perutnya. Jangan sampai terputus pula sebab syok sangat dok memotong. Hihi
Selepas itu bolehlah sumbatkan perut yang dibelah dengan sayuran yang disagat tadi. Buat sampai habis dan ketepikan.
CARA MEMBUAT KUAH KACANG COLEK MALAS
Manisan.
Kalau tiada boleh digantikan dengan gula kabung atau gula merah.
Cili kisar, air dan cuka
Di dalam periuk atau kuali, masukkan air, manisan, gula, garam, cuka dan cili kisar. Buka api dan biarkan hingga mendidih. Kacau sekali sekala sahaja.
Sementara itu, kisar kacang tanah yang sudah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit bersama air. Bab nak menggoreng kacang ni la yang paling tak suka. Mujurlah anak dara ada dan minta dia tolong. Selamaaaattt..
Bila kuah sudah mendidih, masukkan kacang yang dikisar tadi. Kacau hingga sebati.
Pastu bolehlah rasa, sedap ke tidak.
Sediakan bancuhan tepung gandum dan air
Masukkan bancuhan tepung gandum dan air untuk memekatkan kuah. Kacau rata sehingga sebati. Bila kuah dan elok pekatnya, bolehlah kita matikan api.
Yeayyy...! Sudah siap kuah kacang. Senangkan buat kuah kacang style ni. Haha
Bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk. Sedia dihidang dan dicicah dengan tauhu sumbat.
Kuah kacang ni juga sedap dicicah dengan aneka jenis cucur seperti cucur udang dan cucur kentang
Mmm.. nampak sedap dan menarik tauhu sumbat kita hari ni. Mmm.. ditimpa perasankah Mak Hencik hari ni.. Haha. Tapi serius, sedap sangat. Jom makan kawan-kawan..
Bismillah...
sedapnyerrrrrrrrrrr
BalasPadam