Pagi tadi sebelum ke sekolah, anak-anak dah tanya nak masak apa hari ni.. nasi ayam ke..
Untuk makluman anak-anakku sayang.. ayam dah habis, stok ayam dalam peti sejuk dah kosong. Al maklum lah.. banyak hari dah kita makan ayam. Hari ni kita makan lauk lain la pulak ya.
Jadi hari ni kita masak ikan. Ikan ni pun sodap rasanya..
RESEPI IKAN SIAKAP MASAK TIGA RASA
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap saiz sedang - dilumur garam dan serbuk kunyit dan digoreng.
2 biji bawang putih - diketuk
2 sudu besar cili kering kisar
1/4 cawan sos cili
2 sudu besar sos cili bawang putih
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
2 hiris karot - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong enam
1 biji lada hijau - dipotong serong
1 biji bawang besar Holand - saiz kecil, potong bulat
2 sudu besar gula
Secubit garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara
Jom.. jom.. jom..
Ikan siakap disiang, dibasuh bersih dan ditoskan.
Lumurkan garam dan kunyit pada ikan. Panaskan minyak dan goreng ikan.
Ikan yang digoreng sudah masak, angkat dan toskan minyak. Letak atas pinggan hidangan. Ketepikan dulu..
Ketuk bawang putih.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan cili kering kisar.
Kacau seketika sehingga cili kering masak. Kemudian masukkan sos cili, sos cili bawang putih dan sos tiram. Kacau seketika.
Masukkan pula air. Masukkan juga gula dan secubit garam. Biarkan sehingga kuah mendidih.
Sementara tu kita main potong-potong. Karot, tomato dan lada hijau.
Bila kuah dah mendidih, masukkan semua bahan hiris. Biarkan sehingga kuah pekat sedikit.
Bila kuah sudah pekat, masukkan bawang besar Holand.
Kacau seketika sehingga bawang besar layu. Kemudian bolehlah tutup api.
Selepas itu, tuang kuah tiga rasa tadi ke atas ikan goreng.
Hiaslah dengan daun sup dan bawang goreng. Biar nampak menarik sikit.. hihi
Ok, hidangan dah siap. Jemput makan.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan