Selasa, 17 April 2018

Gulai Telur Itik Ibu Mertuaku

Lauk ni bukan ibu mertuaku yang masak. Bukan juga guna cara ibu mertuaku yang masak. Habis, apa kena mengena dengan mak mertua ni?

Telur itik tu ibu mertua yang bagi.. Hasil dari itik-itik yang dibelanya.. jauh dari kampung telur itik tu dibawa, melintasi bandar sampailah ke kampung semula..

Hari tu ternampak di fb cara nak bagi cantik telur ialah dengan masak dulu di dalam air mendidih. Jom kita cuba..


RESEPI GULAI TELUR ITIK IBU MERTUAKU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 biji telur itik saiz kecil
3 cawan santan
3 biji cili padi
1 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
1 hiris lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 keping asam gelugur
1 tangkai lada merah
Garam secukupnya
Gula secukupnya, jika suka.

Cara-cara menyediakannya


Bahan-bahan seperti bawang putih, bawang merah, cili padi, kunyit hidup dan lengkuas.

Langkah 1
Masukkan air dalam kuali, biar hingga mendidih.

Seingat Mak Hencik dalam fb tu dia masukkan cuka, tapi Mak Hencik tak ingat la nak bubuh. Huhu. Jadi Mak Hencik tak letakkan.


Langkah 2
Pecahkan telur ke dalam mangkuk kecil.


Langkah 3
Bila air sudah mendidih, tuang telur dalam mangkuk kecil ke dalam kuali.


Langkah 4
Ulangi langkah 2 dan 3.


Ooo.. bulat jadinya telur itik ni.


Langkah 5
Bila telur sudah masak, bolehlah tutup api dan toskan air.


Langkah 5
Dalam kuali atau periuk, masukkan santan, bahan kisar, asam keping dan lada merah. Masukkan garam dan gula secukupnya.
Kacau selalu sehingga mendidih.


Langkah 6
Apabila sudah mendidih, masukkan telur yang direbus tadi.

Rasa macam nak buat perbandingan pula. Hihihi.. apalagi.. Mak Hencik pun ambil lagi sebiji telur itik dan pecahkan ke dalam kuah gulai yang mendidih.

Ooooo.. gitulah jadinya pula bentuk dia. Hahaha.


Langkah 7
Sambil mengacau tu Mak Hencik tengok macam tak cukup warna pula. Ada kuning dan merah saja.

Haa.. dalam bekas sayur tadi ada pucuk paku. Apa kata kita ambil dan potong. Lepas tu kita masukkan ke dalam gulai dengan berhemah. Kemudian kita kacau perlahan-lahan sehingga pucuk paku tu masak dan layu-layuan.


Langkah 8
Bila sudah masak tutuplah mata. Eh eh tutup api. 😂😂


Masukkan ke dalam pinggan hidangan dan sedia untuk dinikmati.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan