Ahad, 7 Januari 2018

Keledek Goreng Rangup

Rasa manis keledek dan rangup tepung goreng memang kena dengan selera.


Seorang kawan yang sangat pandai melukis bercerita mengenai suaminya yang suka makan goreng-goreng ni.. Goreng pisang.. goreng ubi keledek.. goreng cempedak.. goreng sukun..

Dia akan makan goreng-goreng tu bersama secawan kopi. Waktu bila dia nak makan tu? Waktu sahur pada bulan puasa.. Huhu


KELEDEK GORENG RANGUP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan tepung goreng pisang segera
1/3 cawan tepung beras
1 cawan air
Sedikit garam

Cara-caranya

Jom kita menggoreng


Ubi keledek oren sedang tidur lena..


Kupas kulit keledek. Mak Hencik guna peeler. Kalau nak kikis kulit dia pun ok gak. Terpulang kepada kebiasaan dan keselesaan masing-masing.

Potong pun ikut suka uols. Mak Hencik potong halus panjang supaya cepat masak. Basuh bersih, toskan dan ketepikan.


Di dalam mangkuk adunan, campurkan tepung goreng pisang segera, tepung beras, air dan sedikit garam.


Gaul sebati. Agak-agak adunan tidak cair dan tidak pekat.


Agak-agak boleh menyalut keledek kita. Pastu bolehlah masukkan beberapa ketul keledek.

Panaskan minyak. Gorenglah keledek tadi.
Balik-balikkan supaya masak sekata.

Mak Hencik pass baton pada anak dara. Biar dia yang goreng. Hihi.


Bila sudah masak, angkat. Toskan minyak.
Gorenglah sampai habis.


Masuk ke dalam pinggan dan boleh dihidangkan bersama minuman kegemaran. Perghhhhh manis dan rangup keledek goreng dimakan panas-panas. Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan