Khamis, 4 Januari 2018

Gulai Kuning Ikan Tongkol

Gulai kuning ikan tongkol sedap dimakan bersama sambal belacan dan ulam-ulaman. Sangat mudah untuk menyediakannya.




Nasi berlauk Kelantan ada pilihan gulai ikan atau gulai ayam atau gulai serati. Gulai ikan sudah semestinya dari jenis ikan tongkol atau nama panggilan penduduk tempatan, ikan aya.

Ada pelbagai cara memasak gulai nasi berlauk. Salah satunya ialah gulai kuning.
Ini adalah gulai kuning yang paling mudah. Paling asas. Tapi kesedapannya tidak dapat dinafikan. Sedap dan memikat rasa.



GULAI KUNING IKAN TONGKOL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

*3 potong ikan tongkol
*2 keping asam gelugur
*1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
Bahan bertanda * direbus

**4 tangkai cili kering
**1 biji bawang merah besar
**1 biji bawang putih
**3 hiris lengkuas
**1/2 inci kunyit atau 1 sudu kecil serbuk kunyit
Bahan bertanda ** diikisar halus

4 cawan santan
1 keping asam gelugur
1 biji lada hijau atau lada merah
Garam dan gula secukupnya.

Cara-cara menyediakannya

Jom kita ke dapur. Jom.




Mula-mula kita rebus ikan. Ambil periuk, taburkan sedikit garam, masukkan ikan. Taburkan sedikit garam di atas ikan tadi. Masukkan asa gelugur dan air hampir menenggelami ikan.

Hurm.. merah mata ikan ni. Ko pakai contact lense kan? Huhu


Tutup periuk dan buka api. Biarkan sehingga air hampir kering.


Bila air hampir kering, tutup api.


Antara bahan-bahan untuk memasak.
Kita kisar dulu cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit hidup kalau guna kunyit hidup dan lengkuas.


Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar, lada merah dan asam gelugur. Kalau tak guna kunyit hidup, bolehlah masukkan serbuk kunyit sekarang. Buka api.


Kacau selalu supaya santan tidak berketul. Sambil tu bolehlah dimasukkan garam dan gula secukupnya. Kacau. Kacau sehingga mendidih.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ikan tongkol rebus tadi. Kacau berhati-hati supaya ikan tidak hancur.


Biarkan mendidih seketika. Sambil tu bolehlah rasa kejadian gulainya. Tambahlah rasa yang kurang. Biar jadi sedap. Penat-penat masak mestila nak sedap kan.


Apabila rasa sudah sedap, kuah pun sudah pekat elok, bolehlah tutup api.


Hidangkan gulai kuning ikan tongkol kita. Sediakan sambal belacan dan ulam-ulaman. Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan