Sabtu, 6 Januari 2018

Cempedak goreng rangup

Puas hati kalau buat sendiri. Bancuh tepung goreng pisang segera dengan sedikit tepung beras dan air. Masukkan sedikit garam. Kacau sebati. Terus boleh goreng.



Susah juga nak membeli buah cempedak ni. Kadang-kadang baunya kuat, bila dibeli dan dikopek di rumah, ada lima enam ulas sahaja. Tak berbaloi dengan harga. Tapi itulah rezeki kita, terima sahajalah. Kalau bernasib baik pula dapat isi yang penuh tersusun. Itulah rezeki kita..

Terima kasih Kak Ani beri kita cempedak nih. Besar ulasnya, manis pula rasanya.

Kak Ani tu adalah jiranku. Selalu bagi pisang, rambutan, durian, petai, lauk-pauk, roti canai, murtabak, pau, laksa, mi goreng, ikan tenggiri, mi kari oiii banyaknya kak... Dan macam-macam lagilah. Terima kasih, kak. Hanya Allah yang mampu membalasnya.

Korang hadow jiran baik cenggitu? Hihihi. Pasti ada juga kan.


RESEPI CEMPEDAK GORENG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

20 biji cempedak
1 cawan tepung goreng pisang segera
1/3 cawan tepung beras
1 cawan air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom kita menggoreng. Jom


Isi cempedak


Di dalam mangkuk adunan, campurkan tepung goreng pisang segera, tepung beras dan sedikit garam.


Kacau rata dan sebati.


Adunan agak pekat jugalah supaya mudah disalut dengan cempedak. Pandai-pandailah korang ya.


Panaskan minyak yang banyak dan bolehlah menggoreng cempedak. Balikkan cempedak bila sudah masak.


Apabila sudah masak, angkat dan toskan minyaknya.

Teruskan menggoreng cempedak seterusnya sehingga habis.


Masukkan dalam pinggan hidangan.


Bersedia untuk dimakan. Ya ampunnnn sedapnya. Rangup. Manis pula. Isi pun tebal. Ditemani pula dengan teh o panas. Tak sedar dah habis sepinggan. Hihihi. Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan