Gulai lemak ni tidak jemu dimakan.
Rasa macam wujud dalam drama jer bila dengar cerita dari kawan ni. Peminat setia tahap antarabangsa pada gulai lemak. Dari udang, sotong,ikan, ayam, daging hinggalah ke pucuk paku, pucuk ubi hatta kang kung dibuat gulai lemak. Sambal belacan dan ulam-ulaman pula mengiringi hidangan. Sedap katanya. Senyum jer kita mendengarnya. Memang sedap pun gulai lemak..
MASAK LEMAK TELUR IKAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ketul telur ikan saiz besar - dipotong 3 atau 4
3 cawan santan
*1/2 biji bawang merah besar
*1 biji bawang putih
*2 hiris lengkuas
*3 tangkai cili kering - dibuang biji dan dipotong kecil
Bahan bertanda * dikisar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
1 biji tomato - dibelah 4
1 atau 2 biji lada hijau atau merah
Garam dan gula secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara menyediakannya
Jom jom jom
Telur ikan dibasuh bersih dan ditoskan. Tak tahulah ikan apa, yang pasti ikan betina.
Telur ikan dipotong 3 atau empat.
Bukan apa.. supaya senang nak makan. Anak-anak pun tak berebut.
Antara bahan-bahan yang digunakan. Tidak bergambar bersama ialah asam gelugur atau asam keping.
Kisar bawang merah, bawang putih, lengkuas dan cili kering. Kalau ada kunyit hidup lagi sedap gulai kita.
Kalau rajin boleh jer kalau nak tumbuk.
Mula-mula ambil periuk, masukkan santan, bahan kisar dan serbuk kunyit. Buka api.
Masukkan lada hijau dan tomato.
Kacau selalu supaya tidak berketul.
Kacau sehingga kuah mendidih.
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan telur ikan. Masukkan juga garam dan gula jika suka. Kacau lagi perlahan-lahan.
Biarkan telur ikan masak dengan sempurna. Apabila telur ikan sudah masak, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Nampak telur ikannya pun dah telan air liur. Sedap juga kalau ada kentang balado nih. Jom makan kawan-kawan.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan