Selain aku, suami pun peminat setia agar-agar ni juga. Malah dia sendiri pun memang pandai buat agar-agar ini. Tapi biasalah lelaki.. buat sekali, lepas tu dua tiga tahun tak buat-buat jugak lagi. Hahaha
AGAR-AGAR GULA MELAKA LAPIS SANTAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 bungkus agar-agar bertali
2 kerek manisan - kurang lebih 1 cawan gula melaka
3/4 cawan gula
5 cawan air
3 cawan santan
2 biji telur
Sedikit garam
Cara-cara membuatnya
Meh ler kita ke dapur
Langkah 1
Agar-agar dibasuh bersih kemudian dimasak dengan 5 cawan air sehingga hancur.
Langkah 2
Apabila agar-agar sudah hancur, masukkan gula dan gula melaka. Masukkan santan. Kacau seketika. Biar sampai mendidih. Biar sehingga gula dan gula melaka hancur.
Langkah 3
Pecahkan telur dalam sebuah bekas. Pukul sedikit.
Apabila santan sudah mendidih, masukkan telur yang dipukul tadi. Sambil menuang, sambil mengacau.
Biar lama sedikit menggelegak supaya santan dan telur timbul ke atas.
Kalau Mak Hencik confuse, Mak Hencik masukkan satu senduk ke dalam mangkuk kecil. Kalau dah nampak berlapis, boleh tutup api.
Agar-agar dalam mangkuk kecil tu boleh masukkan semula dalam periuk.
Langkah 4
Tuangkan ke dalam bekas 10"x10". Biarkan ia sejuk sedikit baru masukkan ke dalam peti ais.
Ini dia hasil agar-agar kita hari ini. Cer rasa sikit. Mmm.. sedapnya. Kawan-kawan, jemput makan..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan