Isnin, 29 Januari 2018

Ayam Percik Kelantan versi Mudah dan Sedap

Ayam percik yang mak masak adalah paling sedap. Bila bakar ayam yang disalut dengan kuah percik.. baunya.. perghhh! Menggegarkan air liur dalam mulut. Hahaha


Mak gunakan bara dari tempurung kelapa untuk memanggang ayam sampai masak. Mak kepit isi ayam dengan pelepah kelapa yang dibelah dua. Mak ikat hujungnya dengan dawai supaya tidak terbakar apabila terkena api. Dan aku laa tukang jaga apinya.. hehe


Hari ini aku ubah cara memasak ayam percik nih lantaran kesibukan bekerja dan kekurangan masa. Biar pun begitu, rasanya masih kekal asli seperti ayam percik mak juga. Terima kasih, mak.


AYAM PERCIK KELANTAN VERSI MUDAH YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

*9 ketul ayam saiz besar
*2 biji bawang putih - diketuk
*1/2 inci halia - diketuk
Semua bahan bertanda * direbus sehingga masak.
Sedikit garam
Sedikit kunyit - kalau suka

Bahan kuah percik

*1 biji bawang merah sederhana besar
*1 biji bawang putih
*1 hiris halia
*5 tangkai cili kering - dibuang biji, digunting dan dibersihkan
Semua bahan bertanda * di atas dikisar halus
3 cawan santan
2 sudu besar tepung beras dicampur dengan 1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya


Mula-mula kita rebus ayam bersama air, bawang putih dan halia yang diketuk.


Kemudian, kisar bahan-bahan di atas sehingga halus. Ketepikan.


Sediakan serai yang diketuk dan asam keping.


Ayam yang direbus dan ditoskan airnya disapu dengan garam. Kunyit tak perlu bubuh, tapi kalau nak letak pun tak apa.

Mak hencik sebenarnya tak letak kunyit tapi terrrletak. Huhu.  Cuma kuahnya nanti akan ada warna kuning kuning sikit, turun kaler dari kunyit. Hihi.

Biarkan dulu ayam kita. Satgi kita ambil untuk panggang atas kuali pula. Huhu


Untuk membuat kuah percik, kita masukkan santan dalam periuk, asam kepung, serai dan bahan kisar tadi. Buka api dan kacau seketika.


Biar dia mendidih dan hampir pekat. Masukkan secubit garam dan gula. Sebabnya ayam sudah disapu garam tadi. Jadi, kuah ni biar rasa manis sedikit.


Bancuh tepung beras dan sedikit air untuk memekatkan kuah.


Kemudian, masukkan ke dalam kuah percik sambil dikacau. Kuah akan memekat. Kecilkan api.


Ayam yang diperap tadi dipanggang atas kuali sahaja. Panggang hingga garing sedikit dan balik-balikkan. Panggang semua ayam sampai habis.


Selepas itu, masukkan semua ayam yang telah dipanggang ke dalam kuah percik.
Balik-balikkan seketika kemudian barulah tutup api.


Untuk menyedapkan lagi ayam percik, kita hendaklah panggang lagi sekali ayam yang bersalut kuah percik.


Hurmmm.. apa lagi.. lagi sekali kita guna kuali tadi. Masukkan ayam bersalut kuah percik dan panggang dalam kuali. Balik balikkan. Wangi tau bau ayam percik yang dipanggang ni. 

Kalau tak cukup kuah, golekkan lagi ke dalam kuah percik dan panggang lagi. Buatlah sampai habis. Buatlah sampai puas hati. Hehe


Dah siap masukkan dalam pinggan. Hurmmm.. pinggan yang sama jer.. hahaha.. peduli apa I.. hahaha


Boleh curah lebih kuah kalau suka.. sedapnya kawan-kawan.. sedapnya.. jom makan.. jom..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan