Sabtu, 27 Januari 2018

Ketupat Sotong Versi Kelantan

Sotong yang berisi pulut dalam badannya ni sangat sedap. Tambah-tambah lagi, rasanya lemak dan manis, kena dengan selera saya.



Suami saya pun sangat menggemarinya. Jadi agak kerap jugalah saya menyediakannya apabila tiba musim sotong. Maklumlah harga sotong pun bukannya murah..

Tadi kebetulan singgah di pasar di Nilai 3. Ada pula sotong yang saiznya sesuai untuk dibuat ketupat. Harganya rm22 sekg. Jadi, bolehlah kita buat ketupat sotong hari ini.


KETUPAT SOTONG VERSI KELANTAN YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 1/2 cawan beras pulut - direndam dengan air 30 minit
1 1/2 cawan santan
Selepas rendam beras pulut 30 minit, toskan air dan masukkan santan dan secubit garam

14 ekor sotong sederhana besar
1/2 kerek manisan
3 sudu makan gula
3 cawan santan
Secubit garam
9 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur


Langkah 1
Mula-mula basuh bersih beras pulut kemudian rendam lebih kurang 30 minit.

Selepas 30 minit, toskan airnya dan masukkan 1 1/2 cawan santan dan sedikit garam. Ketepikan seketika.


Langkah 2
Bersihkan sotong dengan mengasingkan kepala dan badannya. Buang tulang sotong dan biji di kepalanya. Kantung hitam sotong juga dibuang. Cuci bersih dan toskan.


Bunga cengkih


Nise kerek ni ambil separuh sahaja. Kalau tiada boleh sahaja digantikan dengan gula melaka atau gula kabung.


Lidi satay dipotong tajam hujungnya. Guna pencungkil gigi pun ok juga.

Langkah 3
Sediakan bahan-bahan untuk memasak seperti di atas. Santan dan garam jangan dilupa.


Langkah 4
Proses seterusnya ialah memasukkan beras pulut yang direndam dengan santan tadi ke dalam perut sotong. Masukkan 2/3 beras pulut beserta santan. Tekan-tekan sikit dengan hujung pemegang sudu.


Lepas itu, ambil kepala sotong, masukkan ke badannya dan gunakan lidi untuk menyambungnya.


Masukkan ke dalam periuk.


Buat sampai habis.


Langkah 5
Masukkan santan ke dalam periuk, bunga cengkih, daun pandan, nise kerek atau gula melaka, gula dan sedikit garam. Buka api.

Rasa ketupat sotong kelantan ni manis. Jadi ikutlah kemanisan masing-masing.


Langkah 6
Nak bagi cepat masak, Mak Hencik tutup jer dengan tudung periuk. Jangan guna tudung kepala pula ya.


Langkah 7
Agak-agak dah mendidih, kacau sedikit. Biarkan terbuka sehingga kuah jadi pekat sedikit.


Langkah 8
Bila kuah sudah pekat, bolehlah kita tutup api. Masukkan dalam mangkuk hidangan. Tunggu sejuk dulu ya baru boleh dimakan.


Mmm.. yummy.. sebelum makan tu mohon buang lidi tu dulu ya.. beringat sebelum kena. Hihi. Jemput makan kenkawan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan