Selasa, 17 September 2019

Sup Petola Harta Karun

Meriah dengan pelbagai aneka harta karun.. Hirup dengan kuahnya pula. Sedap bagai nak luruh jantung!

😂😂😂




Sup harta karun ni Mak Hencik masukkan sayur petola sebab rasanya dah lama juga dia bermastautin dalam peti sejuk. Kalau suka boleh sahaja nak masukkan mana-mana sayur yang sesuai seperti cendawan, sawi, kobis, brokoli bunga kobis, ketiak jagung dan lain-lain lagi.



SUP PETOLA HARTA KARUN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 biji buah petola, dibuang sisi tajam dan dipotong serong

5 ulas bawang putih, dihiris
3 ulas bawang merah, dihiris
1 biji lada besar hijau atau merah
Segenggam ikan bilis

5 cawan air
1 ketul kiub ayam
3 sudu kecil garam
5 sudu kecil gula

Cara-cara membuatnya

Mula-mula kita sediakan bahan dahulu.



Sayur petola yang telah disiang dan dipotong serong. Basuh bersih kemudian toskan.



Aneka bebola harta karun. Pilihlah yang mana kita suka.

Ini 👆👆 adalah antara lebihan selepas buat steam boat tempohari.

Jom kita memasak pula..



Langkah 1
Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan segenggam ikan bilis.



Langkah 2
Bila bahan tumis sudah berwarna keperangan, masukkan air.



Langkah 3
Bila kuah sudah mendidih, masukkan kiub ayam, garam dan gula secukupnya



Masukkan juga sayur petola.



Langkah 4
Tunggu sehingga sayur petola separuh masak, baharulah kita masukkan segala harta-karun.

Kacau sekali sekala dan biarkan  semua bahan masak sepenuhnya.



Bila sudah masak, tutup api.



Hidangkan dalam mangkuk yang sesuai. Yang pasti jangan dibubuh dalam mangkuk ayun. 😂😂😂

Jom kita menjamu selera. Nak makan bersama nasi putih sedap. Nak makan dan ratah sup ni sahaja pun sedap dan kenyang sebab banyak tu harta karun yang boleh dikutip. 😂😂😂

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan