Khamis, 12 September 2019

Pancake Popia K-Pop

Pancake Popia K-Pop? Hmmm.. Sedap apabila dimakan semasa panas.



Percubaan pertama. Yang paling sedap ialah rasa intinya. Campuran telur dan isi ayam tu sedap betul bila dicicah dengan sos pencicah.

Lepas tu ada pula rasa rangup di tepinya, rangup kulit popia.

Apa lagi.. Marila kita buat sendiri..


RESEPI PANCAKE POPIA K-POP
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Majalah Rasa

Bahan-bahan

Kulit popia

1 ketul dada ayam, dicincang
2 biji telur ayam
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil lada sulah
5-6 helai daun sup, dihiris halus
1 biji lada hijau atau merah, dicincang
1 biji bawang merah besar, dicincang
Sedikit garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng jeluk

Bahan pelekat

*1 sudu besar tepung gandum
*2 sudu besar air
Bahan beranda * dibancuh sehingga sebati untuk dijadikan gam

Cara-cara menyediakannya


Isi ayam dicincang, digaul dengan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kemudian digoreng dengan sedikit minyak. Bila isi ayam sudah masak, angkat dan sejukkan sebentar.

Resepi asal letak udang tetapi ada antara anak Mak Hencik tidak makan seafood. Jadi, Mak Hencik gantikan dengan isi ayam.


Kulit popia. Ceraikan siap-siap supaya senang untuk digunakan. 


Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan sebagai gam. 


Lima enam tangkai daun sup. Sebiji lada hijau kemerahan dan sebiji bawang merah besar.


Bawang merah besar, lada merah kehijauan besar dan daun sup dicincang halus.

Resepi asal letak daun kucai tapi Mak Hencik tidak letak.


Dalam mangkuk adunan, masukkan semua bahan cincang, serbuk lada sulah, telur dan tepung jagung. Jangan lupa bubuh sedikit garam.


Kacau sehingga rata dan sebati.


Untuk buat popia K-Pop, kita bentangkan sekeping kulit popia dan sapu bancuhan tepung di tepinya.

Sudukan bancuhan telur tadi kat sebelah kulit popia.


Lipat kulit popia menutupi bancuhan telur tadi.

Bahagian tepinya akan melekat kerana tadi kita sudah sapu bancuhan tepung.


Panaskan minyak masak dan goreng popia K-Pop sehingga keperangan. Balikkan popia K-Pop supaya masak sekata.


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.

Goreng sehingga selesai.


Hidangan bersama sos cili Thai atau sos pencicah keropok dari Kelantan.

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan