Tak cuba rasa tak tau kesedapannya. Dah cuba rasa baharulah tahu tingkat kesedapannya. Haaaa.. Amacam?
Rasa masam-masam manis. Eyewwww.. Sedapnya.
Resepi ni Mak Hencik telah ubahsuai ikut citarasa anak tekak sendiri. Biasanya kita masukkan yogurt dan mayonnaise sahaja, tetapi kali ini Mak Hencik tambah sedikit susu pekat manis dan sedikit jus lemon. Rasanya terbukti bertambah sedap dap dap dap.. Urmmm.. Dapnya!
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 biji jambu batu
2 biji epal merah
2 biji buah lai
1 tangkai buah anggur merah
2 bekas kecil yogurt perisa asli
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 biji lemon, ambil sedikit jusnya
3 sudu besar mayonnaise atau secukupnya
Sedikit garam
Cara-cara menyediakannya
Susu pekat manis (menyorok dalam peti sejuk), mayonnaise, yogurt perisa asli dan lemon.
Buah-buahan. Pilihlah buah yang digemari. Mak Hencik pilih buah yang ada dalam peti sejuk Mak Hencik.
😬😬😬
Buah-buahan tu dibasuh bersih, di buang kulit dan dipotong dadu. Buah anggur tu biarkan sebiji-sebiji.
Tuang yogurt di dalam bekas yang mengandungi buah-buahan yang telah dipotong dadu dan buah anggur tu.
Kemudian masukkan mayonnaise dan susu pekat. Akhir sekali perah jus lemon.
Gaul sehingga sebati. Kalau tak cukup masam, tambahlah jus lemon. Kalau tak cukup manis, tambahlah susu pekat.
Dah siap gaul segala, masukkan ke dalam peti sejuk. Salad ni sedap dimakan sejuk.
Tibalah waktu untuk menjamu selera.
Jom rasa..
Bismillah..
Hurm... Sedapnya. 😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan