Rasa lemak-lemak pahit. Kepada yang gemar, ohohoho terangkat!
Kali pertama makan daun ranti ni Semasa bekerja di Tanjong Sepat, Kuala Langat selangor. Pelik juga pada mulanya tapi dah tak ada pilihan lain, maka cuba lah dulu. Dah namanya lauk untuk dimakan, maka kita try la kan..
Inilah rupa daun ranti. Saya ingat pokoknya besar macam pokok rambutan ke.. dokong ke.. Tapi kak Ros kata pokoknya renek sahaja. Renek macamana tak pasti la pula. Cuma boleh bayangkan sahaja dalam kepala otak nih. 😁😁😁
SAYUR LEMAK DAUN RANTI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 ikat daun ranti
1/2 biji bawang merah besar
1 sudu kecil lada hitam
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 biji lada merah, dihiris serong
Sedikit ikan bilis
Cara-cara membuatnya
Persediaan bahan..
Siang daun ranti. Ambil daun yang muda termasuk pucuk. Kalau daun keras jangan diambil.
Dah siap, ambil daun ranti tadi pergi basuh kat sinki. Kemudian toskan airnya.
Seterusnya kita sediakan bawang merah, ikan bilis, lada hitam, lada merah dan santan.
Kita tumbuk lada hitam sehingga hancur. Lepas tu masukkan bawang merah dan tumbuk lagi sehingga lumat.
Jom masak pula..
Masukkan santan dan air ke dalam periuk yang sesuai. Masukkan juga bahan tumbuk, ikan bilis dan lada merah yang dihiris serong tadi.
Buka api dan kacau selalu sehingga kuah mendidih.
Bila kuah telah mendidih, masukkan daun ranti. Kacau lagi. Sambil itu masukkan juga bahan perkasa seperti garam secukupnya. Kalau biasa masak suka letak gula, letaklah. Rasa ni boleh ubahsuai ikut kehendak atau mulut sendiri.
Bila daun ranti tu sudah layu, bolehlah tutup api. Lepas tu bolehlah masukkan sayur lemak putih daun ranti ke dalam mangkuk hidang.
Hidangan tengahari ini.. Kami orang kampung makan lauk biasa jer. Dah ada lauk pun alhamdulillah..
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan