Rabu, 11 September 2019

Ketam Masak Lemak

Sedap sungguh rasanya. Apa lagi nak kata.. Sedap sungguh!



Ketam ni adalah masakan kegemaran puteri bongsu Mak Hencik. Kebetulan kami ke pasaraya CS sama-sama untuk membeli bahan basah untuk persiapan sempena BBQ pada malamnya.


Udang saiz besar harganya rm29.90/kg, sotong saiz besar rm25. 90/kg, kerang saiz besar rm15. 00/kg. Ikan cencaru pula rm7. 90/kg. Berpatutan juga harganya. Amboiii macam senarai harga barang pula.
😁😁😁

Tengok harga ketam pun agak Berpatutan juga, rm29. 90 sekilogram. Jadi ambillah 3 ekor. Harga kurang lebih rm15. 00.

Jadi tengahari ni kita masak ketam dan malam nanti pula ada makan- makan BBQ.


KETAM MASAK LEMAK
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ekor ketam, dibasuh bersih dan ditoskan
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
*5 biji cili padi, boleh tambah kalau suka pedas
*5 hiris lengkuas
*1/2 inci Kunyit hidup
Bahan beranda * dikisar hingga lumat

1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 keping asam keping
1 batang serai, diketuk
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom kita sediakan bahan dahulu.


Ketam dibasuh bersih dan ditoskan.


Di dalam periuk, masukkan santan, air, bahan kisar, serai yang di Ketuk dan asam keping.

Kacau sehingga kuah mendidih. Kacau selalu supaya santan tidak berketul.


Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ketam.


Kacau sehingga sebati, sehingga ketam masak, sehingga ketam berubah warna, dari warna kelabu ke warna merah.

Sambil tu, masukkan juga bahan perkasa seperti garam dan gula jika suka secukupnya.


Bila ketam sudah masak, rasa pun sudah sedap maka bolehlah tutup api.
Lepas tutup api tu, boleh terus ambil mangkuk untuk menghidang.


Hidangan ketam masak lemak sedia untuk dinikmati..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan