Kali ini kita letak cip coklatlah pulak. Ambil lebihan buat biskut sebelum ini. Senang tak payah potong. Budak-budak pun makan hiasan yang ini. Hihi
RESEPI BISKUT SAMPERIT DAHLIA TANPA TELUR YANG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Blog Cik Matahari
Bahan-bahan
250gm mentega
110gm gula halus - resepi asal gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
115gm tepung kastard
110gm tepung jagung
160gm tepung gandum - resepi asal tepung red rose 🌹
Cara-cara menyediakannya
Jom jom jom..
Langkah 1
Dalam mangkuk adunan, masukkan mentega, gula halus dan esen vanila. Kacau sehingga sebati menggunakan sudip kayu.
Langkah 2
Kemudian masukkan tepung kastard dan tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga rata.
Langkah 3
Masukkan pula tepung gandum. Kacau lagi menggunakan sudip kayu.
Langkah 4
Bila sudah agak berat dikacau, bolehlah gunakan jari-jemari untuk membentuk adunan yang lembut.
Kalau rasa adunan masih lembek, boleh tambah sedikit tepung jagung.
Langkah 5
Gunalah acuan semperit yang berkenan di hati. Yang 👆👆 Mak Hencik guna acuan pecah lapan.
Panaskan oven 170°C selama 10 minit.
Letakkan cip coklat kat atasnya atau hiasan lain yang sesuai seperti ceri merah atau hijau atau lain-lain hiasan yang disukai.
Langkah 6
Masukkan dulang biskut ke dalam oven, 170°C selama 20 minit, atau ikut uols punya ragam oven tersendiri.
Bila dah keperangan, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam balang.