Ahad, 19 September 2021

Rojak Pasembur

Petang-petang macam ni mulalah terasa nak makan rojak pasembur.  Sangat sedap jika ada ais kacang. 


RESEPI ROJAK PASEMBUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Kuah

๐Ÿ’™1 biji bawang merah besar
๐Ÿ’™5 ulas bawang putih
๐Ÿ’™2 hiris halia
๐Ÿ’™5 tangkai cili kering, dipotong, buang bijik dan gunting kasar. Jika nak pedas, tambah cili kering
Bahan bertanda ๐Ÿ’™ digoreng dan toskan minyak

❤️1/2 cawan udang kertas
❤️1 potong sebesar ibu jari sotong kembang
Bahan bertanda ❤️ digoreng dan ditoskan minyak

4 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk
5 keping biskut Marie, direndam dengan air sehingga hancur. 
1/2 cawan atau secukupnya asam jawa
2 biji ubi keledek, direbus
1/2 cawan gula merah
Garam dan gula secukupnya

Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan pasembur

Telur rebus
Kentang rebus
Cucur udang
Cucur kelapa
Tauhu goreng

Timun disagat
Sengkuang disangat
Tauge dicelur


Cara-cara membuat kuah rojak pasembur

Jom..buat persiapan bahan dahulu. 

Sebaiknya, sebelum buat kuah bancuh adunan cucur udang dan cucur kelapa dahulu.

Lepas tu rebus keledek dan ubi kentang serta telur. 

Dalam dok merebus ubi bagai tu bolehlah goreng tauhu dan bahan-bahan yang perlu digoreng. Hi3. Ni cadangan jer..๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Ubi keledek direbus, kemudian kisar dengan sedikit air. Ketepikan


Cili kering, bawang merah besar, bawang putih dan halia digoreng dengan minyak. Bila sudah garing angkat dan toskan.

Lepas tu kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Ketepikan.

Udang kertas dan sotong kembang juga digoreng dengan minyak. Dah garing angkat dan toskan.

Lepas tu kisar sehingga lumat bersama s cawan air. Asingkan 1/4 cawan untuk dibuat cucur udang  Ketepikan.

Cara masak kuah pasembur.


๐Ÿ’™Dalam periuk, masukkan 4 cawan air, ubi keledek kisar, cili kering-bawang kisar dan udang serta sotong kisar.

๐Ÿ’™ Masukkan juga garam, gula, gula merah dan air asam jawa 

๐Ÿ’™ Biarkan sehingga mendidih.


❤️Bila mendidih masukkan biskut Marie yang telah hancur direndam air tadi. Kalau tak hancur, kena blend dulu sampai hancur supaya tekstur kuah jadi licin dan cantik.

❤️Masukkan juga kacang tanah kisar.

❤️Biarkan mendidih seketika.


๐Ÿ’™Bila rasanya dah sempurna, bolehlah tutup api dan angkat 

๐Ÿ’™Rasa kuah rojak pasembur yang sedap mestilah seimbang dari segi rasa masam, masin, manis dan pedasnya.  Sesuaikanlah ikut citarasa.

๐Ÿ’™Dah masak kuah, bolehlah tutup api. Ketepikan 

Cara buat cucur udang 

Bahan-bahannya

1 1/2 cawan tepung gandum

1 1/2 cawan air (termasuk 1/4 cawan air udang dan sotong kisar tadi)

1 sudu kecil yis

Sedikit garam


❤️Semua bahan dibancuh dan tutup dengan kain.  Perap lebih kurang 20-30 minit sebelum digoreng.

Cara buat cucur kelapa.

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam


๐Ÿ’™Semua bahan dibancuh, diperap 20 minit sebelum digoreng.


๐Ÿ’™Cucur kelapa yang rasanya lemak-lemak masin.

๐Ÿ’™Potong kasar untuk dihidangkan.


❤️Cucur udang yang kembung menawan.

❤️Potong kasar sebelum dihidangkan.


๐ŸŽ‰Sagat timun dan sengkuang. Tauge dicelur sekejap.


๐ŸŽ‰Telur rebus dibelah dua
๐ŸŽ‰Ubi kentang rebus dikupang kulit dan digoreng sebentar kemudian dipotong dadu.
๐ŸŽ‰Tauhu digoreng dan dipotong
๐ŸŽ‰Cucur kelapa dpotong
๐ŸŽ‰Cucur udang dipotong


๐ŸŽ‰ Masukkan setiap bahan sikit-sikit ke dalam pinggan, lepas tu curahkan kuah rojak. Siap untuk dimakan.

๐ŸŽ‰ Bismillah