Sabtu, 29 April 2023

Petua defrost Daging dengan cepat.

 ALAMAK TETAMU DATANG MENGEJUT!


Daging pula masih beku, macam mana ni??

Saya cuma nak bagi tip..harap dapat membantu semua.

Masa raya ni kadang ada tetamu yang datang mengejut. Nak masak.. daging masih keras dalam freezer..nak defrost ambil masa jugak kan? Di sini saya bagi tip macam mana nak defrost dengan kadar segera.

Letakkan daging tu di atas dulang besi (jangan buang plastiknya) tindih dengan periuk yang berisi air biasa(jgn isi air panas). InshaAllah..dalam masa tak sampai setengah jam daging tu akan lembut balik. Cubalah..

.

Kredit: Sharifah Nor Hj Abdullah

Ahad, 9 April 2023

Kuih Siput Empat Langkah yang mudah

 Makan satu nak lagi. Makan sebalang nak lagi sebalang!

Kuih siput ni mempunyai peminat tersendiri, iaitu kaki suka mengunyah. Jadi, sangat sesuaila dibuat mengunyah semasa tengok tv, semasa bersembang bersama keluarga dan termasuklah juga dihidangkan  semasa perayaan.


RESEPI KUIH SIPUT YANG MUDAH
Sumber resepi: Suisan Aliezsha via FB

Bahan-bahan

1 kg tepung gandum
1 cawan marjerin
1/2 cawan gula
1 sudu kecik garam
1 sudu besar serbuk perasa maggi
1 biji telur
1 1/2 cawan santan - kalau tak cukup tambah air sikit-sikit
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar jintan manis - ditumbuk halus
1 sudu besar jintan putih - ditumbuk halus
Sedikit daun kari dihiris halus, jika suka

Daun kari secukupnya untuk menggoreng
Minyak masak secukupnya 


Cara-cara menyediakannya.

Jom..


Langkah 1

🎁Dalam sebuah bekas, masukkan tepung gandum, marjerin, telur, serbuk kari, gula, garam, serbuk perasa Maggi, jintan putih dan jintan manis yang ditumbuk serta air 

🎁Gaul sehingga rata. Jika santan tidak mencukupi, tambahlah air sedikit demi sedikit.


Langkah 2

🎁Uli sehingga membentuk adunan yang tidak melekat di tangan.


🎁Sediakan acuan kuih siput dan satu dulang. 

🎁Tabur dulang dengan sedikit tepung gandum supaya kuih siput tidak melekat di bekas.


Langkah 3

🎁Mulakan membentuk kuih siput. Time ni, ya Allah.. rasa macam bercinta😂😂😂













🎁 Selepas selesai satu lapisan kuih siput, tabur pula sedikit tepung gandum. Tujuannya supaya nak elakkan melekat antara satu sama lain.


🎁Teruskan membentuk kuih siput sehingga habis adunan.

🎁Tapi jangan lupa, selepas habis satu lapisan kuih siput, tabur dengan sedikit tepung gandum.


Langkah 4

🎁Panaskan minyak yang banyak, masukkan kuih siput dan sedikit daun kari.

🎁Kacau sekali-sekala


🎁Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.


🎁Nak bagi cepat sejuk, tabur atas dulang pula.


🎁Ulangi sampai habis.


🎁Beginilah hasilnya. Dah sejuk sedikit bolehlah kita simpan di dalam balang kedap udara.

🎁Pastu bolehlah makan. 😊😊😊