Sabtu, 20 Julai 2024

Tips Karipap Kekal Rangup

Bukan senang nak buat kulit karipap kekal rangup sampai ke petang. Begini tips nya.. Ajom..







Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang ❤️

1.Sukatan marjerin

🍰Untuk 1 kilo tepung, gunakan 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin.

🍰Bila minyak dan majerin kita tadi dah panas, curahkan ke atas tepung tu.  Awas yer... panas yang amat ni. Sila gaul pakai sudu dulu.

2. Jenis Tepung
🍰Pakai tepung cap sauh sahaja

3. Sukatan air
🍰Air 350ml untuk setiap 1 kilo tepung

4. Guna air kapur

🍰Ni la rahsia Che Kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni. 

🍰setiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur

🍰Tepung tadi kita gaulkan . Lepas tu masukkan air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi mcm ni jangan risau kalau tak licin, janji dah sebati.

🍰Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik,  tak nak bagi kena angin.

🍰4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap.

🍰Tujuan kita buat macam ni ialah nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara Che Kelly buat kulit karipap. Orang lain mungkin lain  caranya.

🍰Goreng panas-panas. 
Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.

Selamat Mencuba ❤️ 

πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“



 




Ahad, 7 Julai 2024

Tips Kurangkan Pedas dalam masakan

 7 Tips Kurangkan Tahap Kepedasan dalam masakan.

1. GULA ATAU MADU

Untuk kurangkan rasa pijar pedas, tambahkan beberapa sudu gula atau madu dalam masakan.


2. LEMON, CUKA, ASAM JAWA

Makanan masam mengurangkan kepedasan. Cuka, asam jawa, asam keping, atau jus lemon antara yang boleh dimasukkan dalam masakan. Namun jangan terlalu banyak sehingga merosakkan rasa lauk.


3. KENTANG

Masukkan sebiji kentang dan masak bersama sehingga empuk. Kentang mampu menyerap kembali rasa pedas dan dapat membetulkan rasa makanan.


4. BAWANG BESAR

Hirisan bawang besar mampu mengurangkan rasa pedas pada sambal. Namun jumlahnya bergantung kepada jenis masakan juga.


5. TOMATO

Untuk mengurangkan kepedasan pada sambal belacan anda boleh memasukkan sebiji tomato ke dalamnya.


6. LEBIHKAN SAYUR

Untuk makanan berkuah seperti tom yam lebihkan sayuran di dalamnya untuk mengurangkan pedas. Nanas boleh juga digunakan untuk mengurangkan rasa pedas ini.


7. CARA PILIH CILI

Memilih cili juga membantu untuk mengurangkan rasa pedas. Pilih cili kering berbentuk lurus dan berkilat dan bukannya jenis kerinting.

Boleh try salah satu ye, Kak selalu guna tomato untuk kurang kan pedas😊