Ahad, 27 Februari 2022

Biskut Cornflake Crunchy

Cara buat yang mudah, guna beberapa bahan asas sahaja, tapi rasanya sedap dan rangup!

Resepi ni versi rangup ya!

Biasa kita buat biskut untuk sambut raya. Tapi kali ni Mak Hencik buat biskut tak perlu tunggu Hari Raya. Kadang-kadang kita boleh buatkan untuk minum petang, untuk kudapan semasa menonton televisyen atau boleh juga dijadikan buah tangan untuk melawat saudara-mara dan rakan-rakan. Q

Ni kali pertama Mak Hencik buat guna resepi ni. Mak Hencik save di sini.


BISKUT CORNFLAKES CRUNCHY

Oleh Dapur Cempakasari

Resepi asal: Adiah Adam via FB Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan


Bahan-bahan

💛1  3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)

💛1/4 cwn tepung jagung

💛1/2 sudu teh baking powder

💛 2  cawan cornflakes ramas kasar

💛200g butter (suhu bilik)

💛1/2cwn gula kastor

💛1 biji kuning telor


Cara-cara membuatnya.

Jom!

❤️Gula dan butter di pukul dalam 5 minit... Boleh guna whisk dan masukkan telur


❤️Kemudian masukkan Campuran tepung dan cornflakes serta Baking powder 


❤️Gaul sebati

❤️Panaskan oven terlebih dahulu 170 selama 10 minit


❤️Lengser loyang dengan sedikit butter atau alas dengan cooking paper.

❤️Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis 


❤️Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.


❤️Dah masak, keluarkan dari ketuhar. Sejukkan sekejap sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.

❤️Senangkan!

P/s: selepas bulatkan adunan, golek dulu dalam cornflakes yg diramas. Lagi sedap & rangup rasa biskut tu 😘