Rasa lemak santan dan manis pisang yang sangat sedap. Jom buat!
Separuh lagi ada di rumah ni lah. Hihihi. Beberapa hari lepas dah buat muffin, hari ni nak cuba buat kuih traditional pula.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat, Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan kotak.
4 cawan air
2 sudu besar membukit tepung jagung
5 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Bahan inti
Pisang dibelah dua
Daun pisang secukupnya sebagai pembungkus kuih.
Cara-cara menyediakannya.
Jom.. jom.. jom.. kita ke dapur!
💚 Sediakan daun pisang untuk membungkus kuih nagasari.
💚Daun pisang dilayur dan dipotong mengikut saiz yang sesuai.
💚Pisang. Nak guna pisang apa pun terpulang. Pisang yang tak boleh digunakan ialah pisang rosak. Hihihi
💚Pisang dibelah dua, Ketepikan.
💚Dalam sebuah bekas merah, campurkan semua bahan kecuali gula. Kacau sehingga rata dan tidak berbintil.
💚Masukkan gula.
💚Buka api dapur.
💚Kacau sehingga adunan menjadi pekat dan meletup-letup.
💚Bila dah meletup-letup tu, dah boleh tutup api.
💚Bila adunan dah sejuk sikit, bolehlah kita mula membungkus.
💚Ambil sekeping daun pisang, letakkan adunan santan ke atasnya.💚 Kemudian letakkan sekeping pisang yang dibelah tadi..
💚Gulung adunan beserta pisang tadi dan lipat bahagian kiri dan kanan. Siap.
💚Biarkan sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dari pengukus dan hidangkan
💚Jom makan kawan-kawan.
💚 Bismillah..