Ahad, 16 Ogos 2020

Telur Mata Sos Lada Hitam

 Sedap ke telur ni? Cuba la buat. Gerenti sedap!

Kalau tak ada masa nak masak lauk untuk dimakan dengan nasi, kita pun goreng telur mata. Curah kicap sikit. Tahap paling sempoi lah tu. Hahaha


Tahap lebih rajin sikit, kita hiris bawang besar Holland dan lada hijau ke.. lada merah ke.. Atau untuk yang suka pedas depa hiris cili api. Kemudian goreng sampai layu. Tabur atas telur mata goreng tadi. Curah kicap.. Dappp! 


Masakan hari ini pula sama macam masak telur kicap juga cuma kita gantikan kicap dengan sos lada hitam. Masakan ini adalah hasil idea rakan facebook dalam grup masakan Bila Dapurku Berasap. 

Jom cuba! 


TELUR MATA MASAK SOS BLACK PEPPER
Oleh Dapur Cempakasari 
Sumber resepi : Encik Asik Abdullah

Bahan-bahan

3 biji telur ayam
3 biji bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang besar Holland - dihiris kasar
1 biji lada hijau - dipotong serong
1 biji tomato 🍅  - dipotong wedges
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1/3 cawan sos lada hitam
1/2 cawan air
Minyak secukupnya untuk menumis dan menggoreng

Cara-cara membuatnya. 

Mula-mula kita buat persediaan awal sebelum memasak. 


Telur 3 biji untuk 3 orang makan. 


1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan sebagai bahan pemekat. 


Bawang besar Holland dihiris besar, tomato 🍅 dipotong wedges dan lada besar hijau dipotong serong besar-besar juga. 😁😁😁

Sebenarnya ikut korang ler nak potong macamana pun.. Memasak ni kan satu seni 😂 😂 😂 

Cara memasak. 💃


Panaskan minyak. Pecahkan sebiji telur ke dalam minyak panas. Biarkan sebentar sebelum dilipat dua. 

Bila bahagian bawahnya sudah kekuningan, balikkan telur supaya kedua belah sama kaler. 

Dah masak, angkat dan toskan minyak. 
Buat sampai habis. 


Ini hasilnya.. Eh buruk pula rupanya. Takper.. Seni tu.. 😂😂😂


Keluarkan minyak lebihan goreng telur tadi dan masukkan 2 sudu besar minyak. 

Panaskan 2 sudu besar minyak masak, masukkan bawang putih yang diketuk dan tumis sehingga bawang berubah warna kekuningan

Kepada orang yang alah kepada bau hanyir telur disarankan supaya basuh kuali sehingga bersih dan guna minyak baharu untuk proses menumis. 


Lepas tu masukkan bawang besar Holland dan lada besar hijau. Kacau sehingga hampir layu. 


Lepas tu masukkan sos lada hitam dan kacau sebentar. 


Kemudian masukkan pula air diikuti oleh tomato 🍅 yang dipotong wedges. Kacau sebati. Biarkan sehingga kuah pekat. 

Oh ya.. Mak Hencik tak tambah garam dan gula dah sebab sos lada hitam tu dah secukup rasa. Tapi kalau korang nak tambah pun boleh.. Ikut citarasa masing-masing ya. 😉😉😉


Akhirnya curahkan sos lada hitam tadi ke atas telur yang telah tersedia di dalam pinggan. 

Sedia untuk dihidangkan. 

Bismillah.. 🌷