Kegemaran seisi keluarga. Pilihan peminat durian. Sungguh sedap! Adakah ia pilihan anda juga?
Petang semalam pergi ke Mantin, ke pasaraya Zeemart untuk mencari bekalan bahan basah. Sambil-sambil itu kita meninjau deretan gerai tepi jalan yang menjual buah durian.
Harga durian kampung rm4 - rm7, udang merah, D24, D 101 rm10 -15 bagi setiap kg. Barulah boleh beli durian dan makan puas-puas..
SERI MUKA DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi yang sedap ini..
Bahan-bahan
Lapisan bawah
2 1/2 cawan beras pulut - direndam 15 minit
3 cawan Santan cair
Sedikit garam
Lapisan bawah
2 cawan Santan pekat
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan isi durian
1 cawan gula ( kalau tak suka manis, kurangkan)
1 biji telur
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara membuatnya.
Jom kita ke dapur..
Mula-mula kita basuh bersih beras pulut dan rendam beras pulut dalam 15 minit kalau ikut resepi. Tapi Mak Hencik rendam tak tahu berapa puluh minit. Hahaha. Sebab lepas rendam tu pergi kenduri cukur jambul rumah jiran.
Sediakan acuan. Acuan 10x10 disapu sedikit minyak Dan dialas dengan plastik. Ketepikan.
Masukkan santan cair dan sedikit garam. Kacau rata.
Kemudian, masukkan beras pulut bercampur santan tadi ke dalam acuan. Ratakan elok-elok.
Lepas tu masukkan ke dalam pengukus dan kukuslah selama 20 minit. Biarkan jer dia sehingga masak.
Sementara itu kita buat lapisan bawah pula.
Ambil sebuah bekas yang sesuai, masukkan Santan pekat, air, gula, tepung gandum, tepung kastard, telur dan sedikit pewarna kuning telur. Kacau sehingga sebati menggunakan whisk.
Masukkan isi durian dan kacau lagi. Eh eh isi durian ni bertali-tali dan berbintil jadinya. Tak boleh jadi nih. Tak berseri nanti Kuih seri muka durian kita nanti!
#cara mudah : campur semua bahan dan kisar. Hahaha. Naper la nak susahkan diri..
Tuang bancuhan tepung dan durian yang dikisar tadi dalam kuali. Buka api dan kacau sekejap jer sehingga naik wap. Tutup api. Tak perlu sampai pekat tau. Ketepikan.
Pulut pun sudah masak, keluarkan Dari pengukus.
Tekan-tekan pulut kita tu sehingga padat.
Kemudian, letak semula di dalam pengukus.
Tuang bancuhan tepung dan durian dari kuali tadi.
Tutup acuan dengan aluminium foil supaya air kukusan tidal menitik masak ke dalam seri muka kita supaya kekal serinya. He he
Kukus selama 20 minit.
Apabila sudah masak, buka aluminum foil Dan kukus lagi selama 5 minit supaya bahagian atasnya betul-betul kering Dan lambat basi.
Sudah masak, tutup api. Haaaa.. Inilah hasilnya. Tunggu dulu sehingga betul-betul sejuk barulah boleh dipotong dan dimakan.
Tak sabar ke?
Memang ler.. Bau doyan ni mencabar Senah oii..
Bismillah..