Sabtu, 20 Januari 2024

Bakwan Sayur Tok Wan

Bakwan Tok Wan.. pahala dikongsi bersama..

Bakwan atau tepung dibancuh dengan air dan dicampur dengan sayuran enak dimakan panas-panas di waktu petang. Di luarnya garing dan rangup bila dimakan panas-panas. Di dalamnya pula lembut. 



RESEPI BAKWAN TOK WAN

Oleh Dapur Cempakasari

Sumber resepi : Chanel YouTube Tok Wan


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung ubi

1/2 cawan tepung beras

2  cawan air

1 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil yis segera

1 sudu kecil serbuk perasa

Sedikit karot - disagat

Daun bawang - dipotong kasar

Bawang merah - dihiris kasar

Lads merah besar - dibelah empat dan dipotong kasar.

3 batang sosej - dipanggang, dibelah dua dan dipotong kasar


Cara membuatnya.

Jom... Ke Dapur!


Bahan sayuran yang dipilih seperti karot, bawang merah, daun bawang, lada merah besar dan sosej yang telah dipotong.



Masukkan tepung gandum, tepung ubi dan tepung beras.


Gaul rata.


Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul sehingga rata.


Panaskan minyak.
Bila minyak sudah panas, sendukkan bancuhan tepung ke dalam kuali.


 Bila dah masak, balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata.


Bila dah berwarna keperangan, angkat dan toskan minyak.

Ulangi proses menggoreng sehingga habis.


Hasil menggoreng hari ini.

Hidangan yang sudah sedia untuk dinikmati. 

Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..