Makan panas-panas. Rangup dan sedap! ❤️
Resepi Vadey yang mudah
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan kacang dal
3 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai lada hijau, dihiris halus
1 biji bawang besar, dicincang halus
1 hiris halia, dimayang.
3 tangkai daun kari, dihiris halus
1 sudu besar jintan manis, ditumbuk halus
1 sudu besar jintan putih, ditumbuk halus
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar air
Garam secukupnya
Cara-cara membuatnya
Jom..
Kacang dal direndam semalaman. Kacang dal akan jadi lembut.
Toskan air.
Ambil pengisar kering, masukkan kacang dal secukupnya dan kisar sehingga lumat.
1/3 daripada kacang dal itu dikisar kasar sedikit. Biar ada kacang dal yang dikisar lumat dan kacang dal yang dikisar kasar sedikit.
Masukkan dalam bekas yang berkenan di hati.
Gunting halus cili kering. Hiris bawang merah besar, lada hijau, halia dan daun kari.
Jintan putih dan jintan manis ditumbuk kasar.
Seterusnya masukkan semua bahan yang telah ditumbuk dan bahan yang telah dihiris ke dalam bekas yang mengandungi kacang dal kisar tadi. Masukkan garam secukupnya. Gaullah sehingga rata.
Ambil adunan sebesar bola ping pong dan leperkan di atas tapak tangan.
Sekirany adunan kacang dal tu pecah apabila dikepal, boleh masukkan sedikit air dan sedikit tepung gandum. Ia akan menyelamatkan vadey dari pecah dan berkecai.
Akhirnya, panaskan minyak dan bolehlah goreng vadey sehingga keperangan. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan.
Hidangkan panas-panas.
Bismillah..
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Isnin, 29 April 2019
Sabtu, 13 April 2019
Puding Roti Warna Warni
Puding roti ni bukan nampak seksi, tapi nampak seksa!
Seksa wehhh. Seksa nampak bintit-bintit tu. Seksa menahan rasa nak merasa puding nih satu hal juga. Seksa weh!
😂😂😂
Seksi ke.. Seksa ke.. Pastikan rasanya sedap terutamanya bila masuk ke dalam mulut sejuk-sejuk. Hahaha
😆😆😀
PUDING ROTI WARNA WARNI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
20 g atau 1 bungkus agar-agar tali
5 cawan air
4 keping roti, dibuang tepi dan dicarik-carikkan
1 tin susu cair
2 sudu besar mentega
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna merah dan kuning
1 sudu besar serbuk coklat
Cara-cara membuatnya.
Sediakan bahan-bahan dahulu. Jom..
Antara bahan-bahan yang digunakan.
Agar-agar tali dibasuh dan ditoskan.
Cara-cara menyediakannya.
Agar-agar dimasak bersama 5 cawan air sehingga hancur.
Sementara menunggu agar-agar tali hancur, kita ambil pengisar. Masukkan susu cair, roti yang dicarik, susu pekat manis, tepung kastard, telur dan esen vanilla.
Kisar sehingga hancur.
Apabila agar-agar tali sudah hancur, masukkan gula. Kemudian, tuang bahan kisar tadi sambil dikacau sehingga sebati.
Lepas tu masukkan mentega. Kacau lagi supaya sebati.
Sediakan tiga bekas dan pewarna kegemaran. Mak Hencik pilih warna kuning, merah jambu dan coklat.
Tuangkan agar-agar ke dalam tiga bekas. Letaklah pewarna. Untuk warna coklat, bubuh serbuk koko atau coklat dan cepat-cepat kacau.
Sediakan acuan yang sesuai.
Tuang agar-agar merah, diikuti kuning dan coklat. Ulangi sehingga habis.
Biarkan suam sebentar kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Apabila agar-agar sudah mengeras dan dingin, bolehlah di keluarkan dari peti sejuk.
Nak terbalikkan dulu pun boleh sebelum dipotong.
Atau boleh jer terus potong dari dalam bekas.
Dah boleh makan.
Jom makan..
Bismillah..
💚💙💚💙💚💙💚💙💚💙💚💙💚💙
Langgan:
Catatan (Atom)