Masakan yang simple sangat. Makan nasi panas dengan pucuk paku goreng pun boleh makan bertambah..
Kalau ikutkan, memang senang sangatlah bagi golongan mak-mak atau pak-pak yang terrer memasak untuk masak lauk ni tapi lain pula bagi geng budak-budak baru nak up ni.. memang susah rasanya untuk diorang. Hahaha.
Tapi takper. Meh sini Mak Hencik payungkan korang dengan cara masak sayur pucuk paku ni.
RESEPI PUCUK PAKU GORENG
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 ikat pucuk paku
1 ketul isi ayam - dipotong nipis
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 biji bawang merah - ditumbuk kasar
1/2 biji bawang besar Holland saiz kecil ,- dihiris
1 tangkai lada merah - dipotong serong
1 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
Garam, gula dan serbuk perasa megi
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Cara-cara membuatnya.
Mari sini.. kita buat sesama persediaan bahan memasak.
Ni dia sayur pucuk paku nama dia. Jangan risau, nama dia memang ada paku tapi bukan paku besi hak kita dok guna nak cantum kayu tu naaa.
Sayur ni kita ambil bahagian yang lembut sahaja. Kita potong dalam dua inci panjang. Batang yang keras tu jangan diambil tau.
Lepas tu kita basuh bersih dan toskan air. Ketepikan.
Kita sediakan bahan-bahan yang lain.
Bawang putih dan bawang merah ditumbuk kasar
Isi ayam dihiris nipis. Kalau nak ganti dengan sumber protein yang lain seperti daging ke.. udang ke.. sotong ke.. udang kering ke.. semua boleh. Ikut citarasa memasingla yea.
Lada merah dipotong serong.
Bawang besar Holland dihiris.
Sediakan air setengah cawan.
(Petai tu takde kena mengena ya.) Tersalah letak nak oiii. Adoiii!
Jom kita memasak pula.
💥 Panaskan 2 sudu besar minyak. Tumis bawang yang ditumbuk tadi sehingga keperangan dan naik bau.
💥Lepas tu masukkan isi ayam. Kacau sikit sehingga isi ayam separuh masak. Lepas tu, masukkan setengah cawan air. Biarkan air menggelegak dan isi ayam masak.
💥Lepas tu masukkan pucuk paku.
💥 Masukkan juga lada merah dan bawang besar Holland hiris tadi
💥 Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa megi secukup rasa.
💥 Masukkan juga satu sudu besar kicap manis Gaul sehingga rata.
💥Lepas tu tutup kuali dengan tudung periuk yang tak pandai menari. Kalau guna tudung periuk yang pandai menari macam dalam cerita P.Ramlee tu dikhuatiri tak masak-masaklah pucuk paku goreng ni.. pasal dia dok sibuk menari pula.. 😆😆😆
💥Selepas beberapa minit, tudung periuk tu dibuka. Nampaknya pucuk paku dah layu.
💥Rasakan dahulu sedap ke tidak. Kalau kurang rasa, tambahlah apa-apa yang tak cukup tu supaya sempurna rasanya. Ikut mulut tuan yang memasaklah yea..
💥Dah sedap segala, tutuplah api dan bolehlah dihidangkan.
💥Jemput makan semua.. Bismillah.