Lembut dan gebu!
Tak ada cabaran langsung kalau buat muffin pandan ni. Pasaipa? Godek-godek jer pun terus jadi. Takyah guna mixer ke.. blender ke.. Takyah.. 💃💃💃
Untuk resepi ni, rasanya lebih sedap sebab kita menggunakan air pandan asli yang dikisar dengan susu segar.
RESEPI MUFFIN PANDAN
Oleh Dapur Cempakasari
(Menghasilkan 14 cup muffin saiz sedang)
Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
(Tepung gandum dan baking powder diayak)
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
Bahan B
1 biji telur
1/2 cawan minyak jagung (nak pakai minyak masak pun boleh)
1 1/4 cawan susu segar
5 helai daun pandan - dipotong kasar (susu segar dikisar bersama daun pandan dan tapis untuk dapatkan susu pandan)
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen vanilla ( resepi asal letak pandan paste)
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom..kita ke dapur.
Mula-mula sekali kita dah boleh panaskan oven suhu 180°C selama 10 minit sebab nak buat persediaan muffin ni cepat dan mudah sahaja.
🌷Kisar 5 helai daun pandan yang dipotong kasar bersama 1 1/4 cawan susu segar sehingga hancur. Tapis dan ambil susu pandan.
🌷Sukat susu pandan tu. Mesti cukup 1 1/4 cawan.
🌷Abaikan jee ler blender bekas kunyit dan cili api Mak Hencik tu.. itulah hakikat sebenar di dapur. Hahaha 🙈🙈
🌷Dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan A iaitu susu pandan tadi bersama sebiji telur, 1 sudu kecil esen vanila, 1/2 cawan minyak jagung atau minyak masak dan satu sudu kecil pewarna hijau.
🌷Kacau rata menggunakan whisk. Ketepikan.
🌷Dalam sebuah bekas lain iaitu bekas kaler biru, masukkan semua bahan A iaitu 2 cawan tepung gandum yang diayak dengan 2 sudu kecil baking powder, 1/2 sudu kecil garam dan 1 cawan gula. Gula tu gula pasir jer
🌷 Semua bahan digaul rata.
🌷Buatkan lubang di tengah.
🌷Tuang bahan campuran B tadi kat tengah lubang tu.
🌷Kacau dengan kaedah kaup balik. Jangan ter'over' kacau pula pesan resepi tu. Kaup balik dalam 20 kali jer katanya. Mak Hencik guna spatula.
🌷Adunan tu kalau ada sedikit berketul tu biarkan ajer, katanya. Buat dekkk jer, kata resepi itu lagi.
🌷Lepas tu biarkan selama 5 minit.
🌷Dalam nak tunggu 5 minit tu, kita sediakan acuan muffin atau acuan apa-apa sahaja yang hadow..😆😆😆
🌷Dah cukup 5 minit, kita pun tuang adunan muffin ke dalam acuan.
🌷Isikan 3/4 cup penuh sebab nanti dia akan naik tinggi. Kalau isi penuh nanti ia akan melimpah keluar pula.
🌷 Masukkan ke dalam oven pada suhu 180°C selama 20 minit
🌷Kejadian selepas 10 minit.
🌷 Kejadian selepas 15 minit. Tunggu lagi 5 minit untuk pastikan muffin betul-betul masak.
🌷Bila oven dah berbunyi 'ting!', bolehlah tutup suis oven dan keluarkan dulang muffin dengan berhati-hati.
🌷 Sejukkan sebentar sebelum disimpan dalam bekas.
🌷Ni ☝🏼☝🏼 pula untuk dirasa. Sedap ke?
🌷Sedaaappp. Jemput makan kawan-kawan semua.
🌷 Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan