Sabtu, 14 April 2018

Daging Tumis Kicap Berkuah yang Sedap

Lauk masak kicap nih anak-anaklah yang paling suka. Kalau biasa makan nasi dua kali sehari, pasti akan bertambah menjadi empat atau lima kali. Sedap sangat ya anak-anak..


Sebelum pergi bekerja, satu atau dua lauk sahaja yang sempat disediakan. Letak elok-elok di atas meja makan. Kemudian tutup elok-elok dengan saji. Balik sekolah nanti, kalau lapar bolehlah terus makan.


Bila pulang dari kerja, hari pun hampir senja. Mujurlah tiada jem, cepatlah juga sampai di rumah. Teruslah letak beg tangan dan komputer riba di meja kerja. Kemudian buka tudung, pergi bersihkan diri pula. Lepas tu barulah masuk dapur kita tu..

Buka sahaja saji, nampak daging tumis kicap tinggal tiga ketul sahaja dengan tiga-empat sudu kuah. 😂😂😂

Nasi dalam rice cooker pun nampaknya dah ditanak baru. Hihihi. Inilah penangan daging tumis kicap nih. Hambikkk ko Tijah oiii!!


RESEPI DAGING TUMIS KICAP YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 kg daging lembu - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang merah besar - dihiris nipis
3 sudu besar cili kering kisar
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji tomato - dibelah 4
1 biji bawang besar Holand saiz kecil - dipotong bulat
1 biji lada hijau - dipotong serong
3 tangkai daun sup - dipotong kasar
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan kicap lemak manis atau secukupnya
3 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya

Jomler ke dapur.


Daging dihiris nipis, dibasuh bersih dan direbus. Rebus guna pressure cooker lagi cepat empuk. Jimat masa kita.

Basuh bersih daging tu tak perlu pakai Brizz ke Dinamo ke atau Fat ya..😂😂😂


Rempah 4 sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.


Langkah 1
Panaskan minyak, masukkan rempah empat sekawan, bawang merah hiris, bawang putih hiris dan cili kering kisar.


Kacau seketika sehingga bawang layu dan cili kering masak.


Langkah 2
Apabila bahan tumisan sudah hampir garing, masukkan daging rebus beserta dengan air rebusan. Masukkan juga kicap lemak manis. Biarkan sehingga kuah menggelegak.


Sementara menunggu kuah mendidih, potong kasar daun sup, potong empat tomato dan potong bulat bawang besar Holand.


Dah mendidih ke ni..?


Langkah 3
Bila sudah mendidih, masukkan semua bahan hiris tadi.


Kacau seketika sehingga bawang besar layu.


Kalau nak bawang besar tu rangup, sekejap jer kacau lepas tu bolehlah tutup api.


Langkah 4
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Siap untuk dinikmati bersama keluarga tercinta..

Jemput makan semua..


Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan